≫ 

OVA DIVNA EVROPSKA ZEMLJA UBRZANO STARI: U budućnosti će ostati bez stanovnika?

Prema prognozama, ako se situacija ne promeni u skorije vreme, onda bi do 2080. godine stanovništva Portugalije moglo biti manje od sedam miliona

  • 2

U Portugaliji trenutno živi 10,4 miliona ljudi, ali ovaj broj se svake godine smanjuje. U zemlji je primetan fenomen starenja stanovništva, što znači da je stopa mortaliteta viša od stope nataliteta.

SRUŠIO SE AVION U PORTUGALIJI: Ima mrtvih, haos u vojnoj bazi!

Poslednjih godina Portugaliju je zapljusnuo talas emigracije: svake godine zemlju napusti do sto hiljada uglavnom mladih ljudi.

Prema prognozama, ako se situacija ne promeni u skorije vreme, onda bi do 2080. godine stanovništva Portugalije moglo biti manje od sedam miliona. Ova demografska tendencija, pod ruku sa konstantnim padom nataliteta, dovodi do situacije koja, po mišljenju Elizija Eštanke, sociologa iz Centra socijalnih studija Univerziteta u gradu Koimbra, izaziva zabrinutost.

Priča o ratu dugom 172 godine, tokom koga nije ispaljen nijedan metak i nijedna kap krvi nije prolivena (FOTO)

Tramvaj je jedan od simbola Lisabona, prestonice Portugalije. Pored njega, veseli dečak skače dok trči nizbrdo. Foto: Instagram/jeanne_morose Tramvaj je jedan od simbola Lisabona, prestonice Portugalije. Pored njega, veseli dečak skače dok trči nizbrdo. Foto: Instagram/jeanne_morose

- Ako svemu pomenutom dodamo još i činjenicu da u poslednje vreme državu napuštaju mladi Portugalci, koji bi trebalo da doprinesu većem natalitetu, onda postaje jasnije da je situaciju pod hitno neophodno regulisati političkim merama koje bi usporile ove tendencije ili ih okrenule u suprotan smer - izjavio je profesor Eštanke.

Čovek ne mora biti stručnjak da bi shvatio da će za nekoliko vekova stanovništvo Portugalije potpuno nestati ako se situacija ne promeni.

OVO SU MESTA U KOJIM JE NAJJEFTINIJE LETOVANJE: Na listi nema Crne Gore! (FOTO)

Trg Rozario, Lisabon. Foto: Wikipedia/Superdog Trg Rozario, Lisabon. Foto: Wikipedia/Superdog

Na primer, 2013. godine u Portugaliji se rodilo 82 hiljade dece, a umrlo 106 hiljada, što je dovelo do gubitka 24 hiljade stanovnika. U istom periodu, državu je napustilo 128 hiljada Portugalaca kako bi sebi našli posao u drugim državama Evrope ili u SAD. Broj Portugalaca koji žive van granica svoje postojbine danas je dostigao rekordni istorijski nivo. Natalitet u Portugaliji je najniži u Evropi i iznosi svega 7,9 dece na hiljadu ljudi. Istovremeno, mortalitet iznosi 10,2 osobe na hiljadu žitelja države. Među evropskim državama Portugalija zauzima četvrto mesto po broju starih ljudi.

I Vlada Portugala je zabrinuta zbog ovog problema i pokušava da nađe rešenje. Među merama koje Vlada sprovodi je i takmičenje za projekat povratka dijaspore, a pobednik će dobiti finansijsku podršku vlade u zamenu za povratak idejnog tvorca u Portugaliju.

Foto: google street view Foto: google street view

Sadašnja vlada sprovodi mere kako bi se povećao natalitet i smanjila stopa nezaposlenosti. Ipak, situacija se nije suštinski izmenila. Prošle godine Vlada je ipak priznala da Portugalija ostaje "emigrantska zemlja".

NOVI REKORD: 4 meseca mrtva majka rodila zdravog sina

Većina Portugalaca koji napuštaju svoju domovinu su mladi do 30 godina, koji su nezadovoljni zbog "niskog životnog standarda i nezaposlenosti". Mladi Portugalci najčešće odlaze u Veliku Britaniju, gde je prošle godine emigriralo 32 hiljade njih.

Foto: flickr/F.H.Mira Foto: flickr/F.H.Mira

Što se pak tiče broja imigranata, do 2009. godine se broj pridošlih konstantno uvećavao. Ipak, počevši od 2009, više od 60 hiljada stranaca je otišlo iz Portugalije. Mnogi su bili prinuđeni da napuste zemlju zbog problema sa dokumentima koji su neophodni za ostanak u ovoj zemlji.

PORTUGALIJA, ZEMLJA BUDUĆNOSTI: 107 sati bila bez struje, ALI NE I U MRAKU

Bez obzira na to što Evropa već više od jedne godine prolazi kroz izbegličku krizu, malo Sirijaca je izabralo kao svoju destinaciju. Kvota Portugala za prijem izbeglica je deset hiljada ljudi, pa ipak do sada se svega oko 500 njih prijavilo u ovoj zemlji.

Foto: Wikipedia/Aleksandr Zykov Foto: Wikipedia/Aleksandr Zykov

EU PRETI DA ĆE UVESTI SANKCIJE ŠPANIJI I PORTUGALIJI jer se ne trude da smanje deficit!

Pa ipak, Eštanke misli da bi izbeglice i migranti mogli da odigraju važnu ulogu u obnavljanju ekonomije Portugalije, ako budu ispunjeni sledeći uslovi: usvajanje jasne migracione politike i integracija izbeglica u portugalsko društvo. Eštanke smatra da mnogo zavisi od toga da li će Brisel konačno pomoći ekonomija na jugu Evrope, ali ne autokratskim merama kažnjavanja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

LUDILO: Bogataš otvorio imenik i nasumice izabrao naslednike svojih miliona (FOTO)

Portugalski ekspert smatra da je jedini način da se portugalska omladina vrati u domovinu i zaustavi negativni trend nataliteta jeste modernizacija ekonomije i razvoj sektora koji su povezani sa visokim tehnologijama.

(Telegraf.rs / Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shomi

    14. jul 2016 | 07:21

    Sa Srbijom je isti slucaj,mozda cak i gori. Sta da se radi,bedno se zivi,ljudi idu korom za hleb,da stvaraju porodice nemaju uslova... Sve u svemu surova realnost!

  • dragče

    14. jul 2016 | 06:54

    Strasno me brine Portugal i sad moramo da resavamo njihov problem a nas jos crnji i gori to ce nam rese komsije A

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA