ISIS JE NA KOLENIMA, ALI NAM SADA PRETI JOŠ GORI NEPRIJATELJ: Asadova vojska u strahu i panici (FOTO) (VIDEO)

Na području Alepa naneli su neočekivano velike gubitke Iranskoj revolucionarnoj gardi i njihovim avganistanskim i iračkim saveznicima koji ratuju u blizini najvećeg sirijskog grada

  • 5

Pobunjenici sirijskog Fronta al-Nusra predstavljaju se čvršćom i taktički zrelijom vojnom formacijom od ISIS-ovih hordi koje su u poslednje dve godine na velikom području Sirije i Iraka formirale takozvanu Islamsku državu.

ASAD BRANI PUTINA: Nikada mi nije rekao da siđem sa vlasti

Na području Alepa naneli su neočekivano velike gubitke Iranskoj revolucionarnoj gardi i njihovim avganistanskim i iračkim saveznicima koji ratuju u blizini najvećeg sirijskog grada.

Kako piše Independent, Nusra svoju snagu pokazuje i na ostalim ratištima u sukobima sa snagama Asadovog režima. Jugozapadno od Alepa, Iranska revolucionarna garda je pomaknuta sa svojih pozicija oko važne međunarodne saobraćajnice Alepa – Hama pri čemu je izgubila 13 ljudi. Gubitke su u borbama s Nusrom pretrpele i avganistanske jedinice, baš kao i Iračani.

Foto:Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service Foto:Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Ono što puno više brine sirijsku Vladu i njenu vojsku – koja je u poslednjih pet godina u bitkama izgubila čak 62.000 ljudi – jeste to da je stotinu kadeta poginulo u borbama oko naselja Kan Tuman, Eies i Al-Hader.

Većina sirijskih zapovednika na terenu sada tvrdi da je Nusra postala jača čak i od ISIS-a. Jedan od njih opisuje ISIS kao "televizijske teroriste" čije stravične video-egzekucije mogu impresionionirati samo Zapad. Iako su ISIS-ovci masovno ubijali sirijske vojnike, nove pošiljke oružja koje su im, kako veruju Sirijci, pristigle preko Katara, stvorile su od Nusre puno jaču vojnu silu.

Tako su pre nekoliko dana ruske snage izgubile u raketnom napadu jedan helikopter, a raketu su ispalile – upravo Nusrine jedinice.

TERORISTI IZ SENKE OD KOJIH STREPI SVET: Veći su monstrumi od džihadista, a evo kada će NAPASTI (FOTO) (VIDEO)

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Primarni cilj Fronta al-Nusra, koju povezuju i s Al-Kaidom, je da svrgnu vladu Bašara al-Asada i urediti državu tako da njome vladaju izvorna islamska pravila. Taktika stvaranja popularnosti i njenog održavanja uveliko se, međutim, razlikuje od takozvane Islamske države.

Dok ISIS svoju ideologiju i stavove pokušava da ukoreni među lokalno stanovništvo zahtevajući njihovu vernost i sprovođenjem nasilja i prisile, Nusra surađuje s ostalim militantnim grupama i ne pokušava nasilno da nametne šerijatski zakon ukoliko među stanovništvom postoji nezadovljstvo.

Takođe, predstavljaju sebe kao modernu verziju islamističkog pokreta i time pokušava da pridobije naklonost šireg kruga stanovništva.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: danas.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S/Analitičar

    14. jul 2016 | 12:51

    Rokaj fosforne bombe i bojne otrove na velikim teritorijama,tu ne vazi medunarodnoratno pravo

  • SlobodaNarodu

    14. jul 2016 | 13:55

    A koja je to razlila ismedju ISIS i Al Nusra? Ista ideologija isti finansijeri, za istog gazdu se bore i sa istim ciljem. Srusiti Asada i opljackati Siriju za zapadne kolonijaliste (korporacije) koje zele da otmu sirijski gas i naftu, i pstave marionetsku vladu kao u Ukrajini koja bi radila po njihovom naredjenju.

  • Šef

    14. jul 2016 | 14:38

    Ameri, ameri, gde će vam duša?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA