≫ 

Vernici danas slave SVECA koji je na GUBILIŠTE otišao kao da ide - NA SVADBU!

Sveti Kiprijan je po smrti roditelja otišao na Svetu Goru i zamonašio se, ali je njegova velika želja bila da mučenički postrada za Hristovu veru

  • 4

Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog mučenika Kiprijana Novog. Poreklom je iz Grčke, a rođen je u malom selu Klicosu u Epiru. Po smrti svojih roditelja se zamonašio i otišao na Svetu Goru.

Pravoslavni vernici slave sveca koga su banditi ubili zbog srebrnih lanaca, kojima se sam okovao

Tamo je postao veoma poznat i poštovan, pošto se mnogo zalagao i trudio i podnosio velike podvige. Međutim on nije bio zadovoljan sobom, jer je želeo da se spase kroz mučeništvo Hrista radi.

Pravoslavni vernici slave sveca koji nije hteo da skine krstić sa vrata, a onda su mu odrubili glavu

Tako je ostavio Svetu Goru i otišao za Solun. Tamo je pronašao solunskog pašu i pozvao ga da odbaci lažnu veru Muhamedovu i primi istinitu veru Hristovu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Paša je naredio da ga prebiju i isteraju napolje. Ovo nije bila dovoljno velika kazna za njega, jer je želeo veću žrtvu i mučeništvo. Onda je došao na ideju da ode u Carigrad i da tamo uputi pismo velikom veziru, u kome mu otkriva istinitost pravoslavne vere naspram islama.

Vezira je ovo iznerviralo i razljutilo te ga je poslao šeik-ul-islamu. Ovaj pošto ga je saslušao i čuo sve što je imao da propoveda o svojoj veri, naredio je da se svetom Kiprijanu odseče glava.

Kiprijana je ovo dosta radovalo, pa je na gubilište izašao kao da ide na svadbu.

Tako je ovaj sveti mučenik postradao za Hrista 1679. godine, i time ostvario svoju žarku želju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    18. jul 2016 | 09:45

    Bolesnik, umesto da propoveda hriscanstvo i da preobrati i spase sto vise ljudi on je zarad svog spasenja provocirao muslimane. Po meni on je izvrsio samoubistvo sto je najveci i jedini neoprostiv greh u hriscanstvu. Cak ni Hrist kad je bio kusan da skoci sa litice i dokaze da ce ga andjeli spasiti nije to uradio.

  • Kozak

    18. jul 2016 | 19:40

    On je hteo da strada po onda bolje za hrista nego nesto drugo inace treba biti mnogo duhovan i shvatiti da je prijateljstvo sa ovim svetom neprijateljstvo prema bogu

  • Jeretik

    20. jul 2016 | 09:08

    Evo i ovi ISIS . idu na " gubiliste " ko na svadbu , jos ih i nekakve device gore cekaju , i ne shvatate, jos uvek da svi "popovi" kod ispiranja mozga , koriste isti omeksivac. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA