≫ 

Pravoslavni vernici slave sveca koga su banditi ubili zbog srebrnih lanaca, kojima se sam okovao

Sveti Nikita Stolpnik je sam sebe stavio u lance, i vezao za stub-stolp, zbog čega su ga i zvali Stolpnik

  • 1
Foto: interalex.net Foto: interalex.net

Pravoslavni vernici i srpska pravoslavna crkva proslavljaju svetog prepodobnog Nikitu Stolpnika. Kao mladić vodio je poročan i raskalašan život, ali se sve to u jednom trenutku promenilo. Živeo je u Rusiji.

Pravoslavni vernici danas slave SVETICU koja je posle SMRTI lečila ljude od NAJTEŽIH BOLESTI

Jednom prilikom našao se u nekoj crkvi, gde je čuo reči proroka Isaije: "Umijte se od greha, bićete čisti". Ove reči su se duboko urezale u njegovo srce, i od tada je počeo mnogo da razmišlja o tome, i rešio da svoj život promeni iz korena.

Nikita je ostavio svoju kuću, ženu i imanje i otišao u jedan manastir u blizini Perejaslavlja. Tu se podvizavao do svoje smrti.

Zarobio je sebe ogromnim lancima, i vezao se za jedan stub-stolp, zbog čega je i prozvan Stolpnik. Bog mu je darovao veliku blagodat, pa je lečio i isceljivao ljude od raznik bolesti i muka.

Pravoslavni vernici danas slave Ćirila i Metodija, braću koja su širila pravoslavlje i pismenost

Tako je pomogao da se izleči i knezu  Mihailu. Neki zlotvori su primetili da se na njemu nalaze lanci i učinilo im se da toliko sijaju. kao da su od srebra.

To im je toliko privuklo pažnju da su ga jedne noći napali i ubili, i odneli njegove lance. Ovo se dogodilo 118. godine.

Nakon smrti, javio se u snu nekom starci Simeonu, kome je rekao da pronađene lance, položi u grob, zajedno sa njegovim telom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA