Erdogan: Parlament će doneti odluku o smrtnoj kazni

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu u okviru napora ka članstvu u EU, ali su pozivi za ponovno uvođenje te kazne pojačani posle neuspešnog vojnog puča u petak, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi

  • 8

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je na parlamentu da odluči da li da se ponovo uvede smrtna kazna i da će on, ukoliko se to desi, takvu meru pretočiti u zakon.

 

OVA ZEMLJA JE U OZBILJNOM PROBLEMU ZBOG KRŠENJA PRAVILA: Sada preduzima mere kako bi izbegla kaznu EU!

 

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu u okviru napora ka članstvu u EU, ali su pozivi za ponovno uvođenje te kazne pojačani posle neuspešnog vojnog puča u petak, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi.

 

- Za to je potrebna odluka parlamenta...Kao predsednik, odobriću svaku odluku parlamenta - rekao je Erdogan u intervjuu za CNN, preneo je Rojters.

 

Ovo je prvi intervju koji je Erdogan dao medijima od pokušaja vojnog puča u petak, navodi AFP.

 

(UŽIVO) RAT NA ULICAMA TURSKE, BORBENI AVIONI NADLEĆU ZEMLJU: Situacija izmiče kontroli! (FOTO) (VIDEO)

 

Erdogan je naveo da će njegova vlada uputiti pisani zahtev za izručenje imama Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u SAD, i kog je turski predsednik označio kao organizatora neuspelog puča.

 

- U pitanju je jasan zločin veleizdaje - kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanju o pozivima da se osumnjičeni organizatori puča suoče sa smrtnom kaznom.

 

- Ali naravno, za tako nešto je potrebna odluka parlamenta u formi ustavne mere. Lideri treba da se sastanu i razgovaraju o tome - naveo je Erdogan.

 

JEDAN OD ORGANIZATORA PUČA U TURSKOJ, General Huduti rođen je na Kosovu

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ranije danas u telefonskom razgovoru turskom predsedniku da se snažno protivi ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj i istakla da bi takav korak sprečio da ta zemlja postane članica Evropske unije.

 

Merkelova je Erdoganu rekla da ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj "ni na koji način nije kompatibilno" sa nastojanjima zvanične Ankare da postane članica Unije.

 

Erdogan je nemačkoj kancelarki kazao da nakon pokušaja puča ne treba odlagati ponovno uvođenje smrtne kazne i da će vlada na tu temu razgovarati sa turskim opozicionim strankama.

 

Pogledajte vesti koje su obeležile dan:

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. S.

    18. jul 2016 | 21:47

    Po staroj turskoj tradiciji pretpostavljam davljenje gajtanom odrubljivanje glave a za one mnogo nevaljale naravno nabijanje na kolac

  • Delija

    18. jul 2016 | 21:50

    Dosta ste naših ljudi nabili na kolac. Sada se zulum polako vraća.

  • Bbb

    19. jul 2016 | 07:49

    Isprobaj ti prvo smrtnu kaznu jel za te je to jel covek nisi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA