Monstrum iz Žitišta neće odgovarati za zločin pred sudom?

Siniša je upućen na neuropsihijatrijsko ispitivanje, koje će pokazati da li je bio uračunljiv u trenutku izvršenja zločina

  • 40

Siniša Zlatić (38), koji je osumnjičen da je počinio petostruko ubistvo u Žitištu, prebačen je juče u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu na neuropsihijatrijska ispitivanja. On je prebačen iz zrenjaninskog zatvora u Beograd, i smešten na neuropshijatrijsko odeljenje.

SINIŠA ZLATIĆ PREBAČEN U SPECIJALNU ZATVORSKU BOLNICU: Utvrđuje se da li je bio URAČUNLJIV u trenutku masakra

Psihijatri i psiholozi imaće mesec dana da veštače stanje osumnjičenog Zlatića. Od njihove procene zavisi da li će se Zlatiću sada suditi. U slučaju da doktori eventualno utvrde da je Zlatić duševno bolestan, i da je u trenutku zločina bio neuračunljiv, biće lečen, i njemu neće moći sada da se sudi. Lečenje od duševne bolesti vremenski nije ograničeno i isključivo zavisi od procene lekara.To praktično znači da lečenje može da traje i doživotno, što se u praksi ređe dešava.

Foto: Telegraf, Facebook, Privatna arhiva Foto: Telegraf, Facebook, Privatna arhiva

Zlatić je osumnjičen da je u kafiću „Makijato“ u Žitištu kod Zrenjanina 2. jula oko jedan sat iza ponoći iz automatske puške proizvedene u kragujevačkoj „Zastavi“ koju je ilegalno posedovao ubio svoju bivšu suprugu Dijanu Zlatić (30), Stevu Jojića (40), Jovanu Popović (20), Vladimira Mijatovića (40) i Vladimira Kosovića (34), a ranio još 22 osobe.

Siniša je upućen na neuropsihijatrijsko ispitivanje, koje će pokazati da li je bio uračunljiv u trenutku zločina i da li će mu se suditi.

Psiholog Aleksandar Šibul, za Telegraf kaže da će Zlatić na lečenje ići jedino ako se pokaže da je u trenutku izvršenja zločina bio neuračunljiv, odnosno da nije bio pri svesti.

- U ovakvim slučajevima se radi dijagnostikovanje, osoba se podlaže testiranjima koje vrše psiholozi, i na osnovu njihove procene donosi se odluka. Međutim, jedino ako se utvrdi da je bio neuračunljiv, podvrgava se lečenju. Ako se ispostavi da je sociopata ili ima neko tog tipa oboljenje, lečenje se ne uvažava - kaže Šibul za Telegraf.

Foto: Marko Todorović, Facebook Foto: Marko Todorović, Facebook

Podsetimo, Zlatić je ispalio dva šaržera pre nego što su mladići Isidor Sučević i Milan Majkić iskoristili sekund njegove nepažnje i skočili na njega kako bi mu oteli pušku. Ubica je zatim počeo da beži iz kafića. Gosti su zvali policiju, koja je Zlatića uhapsila na ulici nedaleko od mesta gde je počinio masakr.

Dijana Zaltić, kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, bila je korisnik lokalnog Centra socijalne zaštite u brakorazvodnoj parnici. Saopšteno je i da stručnjaci tog Centra „nisu percepirali bivšeg supruga kao nasilnika, niti je Centru podneta prijava za nasilje u porodici“. Međutim, Sveta Savanović, otac ubijene Dijane, posle zločina rekao je da se njegova ćerka više puta obraćala socijalnim službama, ali da niko nije hteo da joj pomogne.

- Svi su joj govorili: „Istrpi“. Čak su i meni rekli da ne mogu da urade ništa da joj pomognu. Najviše mi je za to krivo, za socijalne služne i socijalne radnike koji nam nisu pomogli - rekao je otac ubijene žene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andja

    19. jul 2016 | 17:10

    Pri svesti je bio , da nije ne bi mogao da puca ... Olos ce se izvuci po svoj prilici ...

  • .....

    19. jul 2016 | 17:23

    Normalno za zemlju Srbiju, a ima li još ovde neko normalan...?? Još i onog pedofila da pošalju na veštačenje, pa onda obojicu da upute negde na oporavak i da naredite društvu da prihvate razlikosti.... Tako BRE i treba, SRBIJA !!!

  • Zorko .Le.

    19. jul 2016 | 17:40

    99% nas je znalo da će tako biti. Zato su naši komentari bili el.stolica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA