≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Prosto da se naježiš": Meštani Crnajke čuli trubu u brdima, mislili veselje, a onda su zanemeli od šoka

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovim krajevima zadržao se običaj da se pokojnik ispraća uz zvuke posmrtnog marša iliti tužne zvuke vlaškog melosa

  • 1
Sahrana, truba Foto-kolaž: Shutterstock

U selima u okolini Majdanpeka i Bora još uvek je ostalo uvreženo da se pokojnik ispraća uz zvuke posmrtnog marša iliti tužne zvuke vlaškog melosa. To se dogodilo i pre par dana, kada se truba začula u brdima u okolini sela Crnajka, kada su meštani na taj način saznali o smrti svoje meštanke.

"Prosto da se naježiš. Zvuk trube i tužnih nota vlaških pesama koje diraju u dušu, širile su se okolinom, vazduhom, tako sam saznala da je komšinica preminula. To je kod nas običaj. Pesmom se najavljuje smrt i pokojnik se ispraća na večni počinak na isti način, uz sve običaje koji prate kult mrtvih", priča meštanka Crnajke koju smo zatekli u pripremi da odnese cveće, sveću i ponude u kuću komšija u kojoj je preminula mlađa žena.

Kroz ovakve stvari, kao i mnoge druge specifične za vlaški kraj, živi pokušavaju da ukažu da njihovi preminuli ne samo da se poštuju, već da im se na "onom svetu" pruži da imaju sve ono što im je potrebno za srećan i ispunjen "život posle smrti".

Istraživanje Telegrafa: Sahranjujemo bližnje uz paganske, ne crkvene običaje

Srbi za svaku priliku u životu imaju običaje koji ih prate, a oni naročito bizarni umeju da budu kada su u pitanju sahrane. Običaji variraju u odnosu na to koji je deo Srbije u pitanju, a kao po pravilu, obično su najbizarniji u istočnoj Srbiji.

Naše istraživanje možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Video: Svadba po starim običajima, sa fijakerima i hajducima: Lepa Nađa rekla da Mihajlu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA