EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović o jedinstvenoj akciji u Srbiji (FOTO)

- Svako selo je naše dvorište - kaže gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović objašnjavajući zašto je odlučila da dva radna dana provodi na selu

  • 1

Već dva meseca gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović svake srede probleme seoskih mesnih zajednica rešava direktno na terenu. Sredom , ona svoj "kabinet" preseli u jedno od 27 smederevskih sela, i u direktnom razgovoru sa građanima odmah rešava brojne probleme.

Na prijemu građani mogu da pitaju sve što žele, zatraže pomoć i savet, ali i upute predlog i sugestiju rukovodstvu grada. Na svako od pitanja, osim gradonačelnice i njenih saradnika, odgovor daju i stručna lica za pojedine oblasti. Dominiraju problemi lične prirode, mada su se oni, direktno ili indirektno, neretko preklapali sa problemima celog sela. Mobilni tim sastavljen od predstavnika Gradske uprave, javnih komunalnih preduzeća i drugih institucija lokalne samouprave, na čelu sa gradonačelnicom dr Jasnom Avramović, izazvao je ogromno interesovanje kod građana.

Koncerti vojnih orkestara u Smederevu: Svečani defile uz zvuke „Marša na Drinu“ (FOTO)

Ova jedinstvena akcija nazvana je "Jasno je, i selo i grad", a posle dva meseca, zbog odziva građana, gradonačelnica je odlučila da uvede još jedan radni dan za selo. Ubuduće, meštanima van grada, gradonačelnica će biti na raspolaganju i petkom.

Foto: Promo Foto: Promo

Da li je period od dva meseca, položio ispit? Da li ste zadovoljni?

- Posle dva meseca, pre svega, zadovoljni su građani. Još na početku smo obećali da ćemo se u neka mesta ubrzo vratiti. Sada se iskazala potreba da mesne zajednice posećujemo i petkom, pa ćemo obići po dva sela da bismo, sa građanima izvršili analizu onoga što smo uradili. Mnogo toga je učinjeno, negde smo asfaltirali, pokrpili rupe, presvukli puteve, sredili školska dvorišta i dečija igrališta, otvorili ambulante, uredili domove kulture…

U smederevskoj gimnaziji od sada i KINESKI JEZIK! (FOTO)

Foto: Promo Foto: Promo

Urađeno je mnogo manjih stvari, ali u nekim selima su to bili krupni zahvati, šta biste konkretno izdvojili?

- Binovac je, na primer, selo gde gradonačelnik nikada ranije nije ušao. To su mi rekli sami meštani. Tamo su završeni radovi na vrtiću, urađena je i ambulanta i sledeće nedelje završavamo Dom kulture, uredili smo i školsko dvorište. Ali, sve to je samo deo problema kojih ima mnogo u našim selima. Zaista jesmo donekle zaboravili na naša sela. Jedan od razloga zašto želim da se vratim tamo gde smo već bili, najbolje će dočarati nedavna situacija koju smo imali prilikom akcije upoznavanja građana za pogodnosti otplate duga poreza na imovinu. Bio je slab odziv, a kada smo se malo efikasnije uključili, rezultat je bio 6.000 podnetih zahteva za reprogram. Sada sam, uočila da je problem neobaveštenost građana u vezi sa procedurama ozakonjenja. Zato ćemo, petkom imati mobilni tim koji će građanima na kućnom pragu, davati osnovne informacije, tumačiti propise, upoznavati ih sa rokovima i povoljnostima… Jer, do novembra imamo rok za podnošenje prijava za ozakonjenje. To je još jedna dobra akcija Vlade, i uočila sam da naši sugrađani žele to da reše, ali da nisu dovoljno obavešteni . U toku ove akcije u devet sela su autonomni sistemi stavljeni pod nadzor Vodovoda, a žitelji u tim selima dobili su napokon, čistu i zdravu vodu za piće. To je veliki poduhvat.

Foto: Promo Foto: Promo

U Seonama ste voćarima koji su pretrpeli štete od grada obećali pomoć kroz rebalans budžeta, kada možemo to da očekujemo?

- Da, za 15 dana ću završiti rebalans i obećali smo voćarima i uopšte svim proizvođačima kojima je rod stradao prilikom grada i velikih nepogoda u maju i junu, da ćemo pomoći. Oni će dobiti nadoknadu štete, verujem, i kroz pomoć prilikom otplate sredstva za zaštitu. Videćemo i koja su to sredstva potrebna da odvojimo za svakog ko želi protivgradne mreže na svojoj njivi, jer to je u stvari jedina delotvorna protivgradna zaštita.

JEDINSTVEN MUZIČKI DOGAĐAJ U SRBIJI: Festival vojnih orkestara u Smederevu (FOTO)

Foto: Promo Foto: Promo

Ima i novosti iz Vodnja, tamo je lokalna samouprava pronašla način da ponovo pokrene relativno novu sušaru, kako?

- U Vodnju postoji sušara koja je pre četiri godine podignuta. Radila je samo jednu godinu i stajala kao zapuštena. Dugo sam se pitala šta da radimo sa time, to svakako treba Smederevu, ali nismo baš mogli da je stavimo u funkciju, nije bilo zainteresovanih. Ove godine, preko Ministarstva sporta, dobili smo 2 miliona da pokrenemo tu sušaru i javio se jedan od poljoprivrednika iz Udruženja voćara, zainteresovan da nam pomogne. Na moje zadovoljstvo, sušara je već počela da svoje prve proizvode plasira na tržište, uglavnom beogradsko. Do sada su sušili jabuke i kajsije na dva načina. Ove godine smo obezbedili sredstva za voće i obuku dece koja žele da rade u sušari, a završila su neku od stručnih srednjih škola tog smera. Reč je o 12 radnika, nije mnogo, ali će svakako značiti i ja bih volela da to budu upravo meštani tog sela. Sušara nastavlja da radi, obrađivaće na dalje sorte koje pristižu, kruške, breskve, šljive. U svakom slučaju to je još jedna interesantna, lepa i za meštane Vodnja korisna stvar.

Foto: Promo Foto: Promo

Kako je primljena akcija u smederevskim selima?

- Svako selo je naše dvorište. Ja sam zadovoljna kada radim na terenu i upoznajem se sa problemima naših sela, a verujte, kada sve sumiramo, problemi su svuda veliki. Za Seone je, recimo, karakteristična nebriga o njivskim putevima, koji su zarasli i neuređeni. Gotovo svi putevi u selu nemaju odvodne kanale, a s obzirom da je selo brdovito i najmanje kiše izazivaju plavljenja u kojim stradaju domaćinstva na najnižim tačkama. Imamo ovde i problem sa septičkim jamama. Najvažnije je da ćemo stići u svako selo, i svaki problem ćemo zajedno rešavati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA