ZLOČINAC ILI SVETAC? Hrvati danas odlučuju o rehabilitaciji Alojzija Stepinca!

Ako se utvrdi da je revizija osnovana sud će, po slovu zakona, "presudom poništiti u celosti ili delomice pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti"

  • 23

Županijski sud u Zagrebu će danas, na zahtev porodice, odlučivati o reviziji suđenja hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i koga Srbi i Srpska pravoslavna crkva smatra zločincem i odanim saradnikom ustaškog lidera ozloglašene NDH Ante Pavelića.

Danas prvi sastanak crkvenih komisija o Alojziju Stepincu u Rimu: Razmatra se njegova uloga u Drugom svetskom ratu

Sudsko veće će odlučivati iza zatvorenih vrata, a predsedavaće mu sudija Ivan Turudić, u javnosti poznat po tome što je odlučio o izručenju nekadašnjih funkcionera Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača minhenskom sudu, gde se protiv njih vodi postupak zbog umešanosti u ubistvo nekadašnjeg disidenta direktora INE Stjepana Ðurekovića.

Portparol zagrebačkog suda Ratko Šćekić potvrdio je da je reviziju postupka zatražio Stepinčev nećak. Prema njegovim rečima, vanraspravno veće može usvojiti zahtev i doneti odluku koja se dostavlja strankama, a danas će biti poznato da li su za to stvoreni uslovi, prenela je Hina.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Stepinca je u septembru 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, na osnovu "Zakona o krivičnim delima protiv naroda i države", optužilo da je sarađivao s italijanskim i nemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno pokatoličavanje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presudu je 11. oktobra iste godine doneo Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim tačkama optužnice.

Inače, revizija ove presude omogućena je izmenama zakona iz 2009, koji predviđa da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga dela ako je do osuđujuće odluke došlo zlouporabom političke moći.

Prema tim odredbama, naime, moguće je zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Ako se utvrdi da je revizija osnovana sud će, po slovu zakona, "presudom poništiti u celosti ili delomice pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti", a protiv odluke veća županijskog suda podnositelj revizije i tužilac imaju pravo žalbe Vrhovnog sudu.

Stepinac je pre par godina proglasen blažen, a zatim je Vatikan pokrenuo njegovu kanonizaciju čemu se, međutim, usprotivila država Srbija i Srpska pravoslavna crkva.

Nakon niza susreta predstavnika srpske države i Crkve sa zvaničnicima Vatikana i susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prošlog septembra, sa rimskim papom Franjom taj postupak kanonizacije je privremeno obustavljen, a istovremeno je formirana komisija SPC, Hrvatske katoličke crkve, koja bi uz posredovanje Vatikana trebalo da utvrdi činjenice o životu i delu Stepinca, koji se smatra odgovornim za mnoge žrtve Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србољуб

    22. jul 2016 | 11:15

    Да је Светац,мошти би му остале нетрулежне,миришљаве и исцелитељне. Одите у Острог или у Лелић,па видите како изгледа Светац,кога је Бог признао и прославио!!!

  • Miloš Srbin

    22. jul 2016 | 11:00

    Kakav narod, takav i svetac

  • Blickrig

    22. jul 2016 | 11:02

    Zlocinac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA