HRVATSKA ISPLAĆUJE USTAŠKE PENZIJE, a da bi je neko dobio, POTVRDU MORA DA TRAŽI U SRBIJI!

Većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane u Srbiji. Tako da mnogi koji žele do ustaške penzije moraju da podnesu zahtev i da potraže dokaze i potvrdu o svom učestvovanju u oružanim snagama NDH upravo u Beogradu

  • 11

Centar Simon Viesenthal zatražio je u pismu od hrvatskih vlasti da ukinu penzije ustaškim ratnim zločincima koje su im date neposredno nakon osamostaljivanja HrvatskePismo potpisuje Efraim Zurof, direktor centra koji se bavi traganjem za preživelim nacistima i njihovim saradnicima, piše hrvatski Telegram. 

USTAŠE VIŠE NISU BORCI ZA SLOBODU u nemačkom rečniku. Sad su genocidni fašisti!

Hrvatski državni arhiv mora da izda dokumentaciju u kojoj se potvrđuje da je onaj koji traži penziju, služio u ustaškoj vojsci ili ratu od 1941. do 1945. Nakon popunjenog obrasca o služenju u ustaškoj vojsci, eventualnim odlikovanjima i kratkim opisom kretanja u oružanim snagama NDH, čovek može dobiti penziju.

U JUTARNJEM PROGRAMU SE ČULO "ZA DOM SPREMNI": Hrvatska u šoku!

Uverenje o pripadnosti ustašama izdaju dva veteranska društva - "Društvo ratnih veterana hrvatski domobran" i "Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske". Oni koji nemaju nikakav pismeni dokument o pripadnosti toj vojsci, mogu da prilože fotografiju kojom dokazuju pripadnost ustašama ili overene izjave dva svedoka.

Četnici, ustaše i domobrani u Bosni. Foto: Znaci.net Četnici, ustaše i domobrani u Bosni. Foto: Znaci.net

Većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu srbijanskog Ministarstva odbrane. Tako da mnogi koji žele do ustaške penzije moraju da podnesu zahtev i da potraže dokaze i potvrdu o svom učestvovanju u oružanim snagama NDH upravo u Beogradu.

Penzije za služenje u vojsci NDH izdaju se od 1993. od kada je moguće dobiti spomenute potvrde u Hrvatskom državnom arhivu. Najveći broj zahteva podnesen je odmah nakon što je to omogućeno.

Ko je tako nešto uopšte omogućio? Hrvatski sabor. Izmenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju pripadnici ustaške vojske, u tom su zakonu nazvani "domovinska vojska 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945."

Ustaše streljaju Srbe. Foto: Wikipedia/Mladifilozof Ustaše streljaju Srbe. Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Kako se računa penzija ustaške vojske? Prema ovom Zakonu svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa se kao dve godine radnog staža. Isto se računaju i godine koje su ustaše provele u ratnom zarobljeništvu nakon 1945. godine.

Koliko ljudi prima penziju? Više od 13 hiljada pripadnika ustaških jedinica, narednika, vijnika takozvanih domobrana i oružanih snaga, kao i članovi njihovih porodica, primaju penzije “domovinske vojske”.

Koliko iznose ustaške penzije? Prema pisanju Jutarnjeg lista iz 2013. godine za vojnike NDH Hrvatska godišnje izdvaja 348 miliona kuna.

(Telegraf.rs/Izvor:Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarmat/b.luka

    22. jul 2016 | 14:05

    Ma dajte vise...dosta...muka mi je i dobijem proljev odmah cim neko i pomene...hrvat...fuj...

  • Warhammer

    22. jul 2016 | 18:13

    Hahaha,pa sta cekate,posaljite odmah popis stanovnistva krvatske..

  • Sumadinac

    23. jul 2016 | 14:44

    Kroasani su i kod nas bili konjusari pa od gazde traze dokaz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA