≫ 

OSKRNAVLJENA SRPSKA CRKVA, UNIŠTEN I ČASNI PRESTO: Posle oružanog napada na Srbe, još jedan incident na Kosovu

Na ostacima minirane crkve Sv Arhangela Mihaila i Gavrila, zatekli su pobacano kamenje i granje i nanovo oskrnavljen i bačen već polomljen i oštećen časni presto

  • 11

Srbi na koje su juče nepoznate osobe izvršile oružani napad ispaljivanjem rafala iz automatskog oružja u selu Binča, opština Vitina dok su čistili manastirsku portu, pripremajući je za predstojeći praznik Sabor Sv Arhangela Gavrila, manastirsku slavu, danas su se vratili da završe čišćenje porte i ostatke manastirskog kompleksa koga su albanski ekstremisti oskrnavili, zapalili, a potom minirali 1999. god.

Na ostacima minirane crkve Sv Arhangela Mihaila i Gavrila, zatekli su pobacano kamenje i granje i nanovo oskrnavljen i bačen već polomljen i oštećen časni presto.

Slučaj su prijavili policiji, koja je izašla zajedno sa Srbima i lokalnim sveštenikom, na lice mesta.

Posle jučerašnjeg oružanog napada, na više od 20 Srba, Kosovska policija je insistirala da Srbi daju izjave u stanici policije, što su Srbi i učinili.

U razgovoru za Telegraf Srbi su rekli da su se prema njima u stanici policije odnosili korektno, ali i da je bilo komentara da se radi o pucnjavi koja se čula sa seoske svadbe.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako je juče Srbima rečeno da će javni tužilac pokrenuti istragu, danas su saznali da usled nedostatka dokaza i izjava svedoka i lokalnih meštana koji nisu čuli nikakvu pucnjavu nema osnova za pokretanje istrage.

Da podsetimo tri dana pre početka čišćenja manastirske porte Srbi su podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini i tražili da ih obezbedjuju.

Ovaj manastir, veoma poštovan među Srbima, 16 godina unazad na ostacima crkve Sv Arhangela Mihaila i Gavrila na dan manastirske slave, 26. Jula se služi liturgija i dolaze Srbi sa svih strana.

Ovaj manastir je poznat u narodu kao manastir Binča – Binač datira iz 14. veka i bio je centar lokalne episkopije u vreme vizantijskog cara Vasilija II.

U vreme vladavine Brankovića početkom 15. veka manastir je napušten. Obnovljen je u 16.veku, preko postojećih fresaka uradjen je drugi sloj fresaka sa jedinstvenim prikazom arhiepiskopa.

Foto: Wikipedia/Dilic Foto: Wikipedia/Dilic

U drugoj polovini 19 veka, 1867. godine, Albanci su zaklali sveštenika, nakon čega je manastir ponovo napušten.

Početkom 20. veka, manstir je obnovljen i bio je aktivan do dolaska NATO misije na Kosovu – Kfor-a, kada je sestrinstvo iz bezbednih razloga moralo da napusti manastir.

Albanski ekstremisti su najpre, opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfor-a spalili unutrašnjost manastira i na dan manastirske slave, 26. jula, manstir je miniran i u potpunosti uništen.

Istovremeno su oskrnavljene i uništene i kapele Sv Petke, Sv Arhidjakona Stefana i Sv Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

(S.Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA