30

UZ STEPINCA, PONIŠTENA PRESUDA I USTAŠKOM PUKOVNIKU: Erih Lisah, Pavelićeva desna ruka, automatski rehabilitovan

Lisah je zajedno sa Pavelićem posetio Hitlera, alično je odgovoran za smrt i progon hiljada Srba i Jevreja 1941. godine. Tada je bio poverenik za za javni red i bezbednost u ustaškoj NDH

Erich Lisak, Erih Lisak
Foto: Wikipedia/Gogo558

Poništavajem suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu automatski je poništena i presuda ustaškom pukovniku Erihu Lisahu, kojem je suđeno zajedno sa Stepincem. Lisah je bio Pavelićeva desna ruka, koji je u njega imao bezgranično poverenje. 

NAJVEĆA TAJNA PAVELIĆEVOG NADBISKUPA: Stepinac je bio SRPSKI HEROJ sa Solunskog fronta (FOTO)

Lisah je zajedno sa Pavelićem posetio Hitlera, alično je odgovoran za smrt i progon hiljada Srba i Jevreja 1941. godine. Tada je bio poverenik za za javni red i bezbednost u ustaškoj NDH. Oterao je u logor brojne ljude, bio je i državni sekretar MUP-a, a sve vreme trajanja NDH bio je u stalnom kontaktu sa Pavelićem, prenose Večernje Novosti.

Vučić: Ukidanjem presude Stepincu, Hrvatska mnogo govori o sebi!

Na sudskom porcesu koji je vođen zajedno sa Stepincem osuđen je na smrt.

Foto: Wikipedia/Gogo558

Foto: Wikipedia/Gogo558

Odluku zagrebačkog županijskog suda o poništenu presude Stepincu, Efraim Zurof, direktor centra “Simon Vizental” nazvao je apsolutno sramnom. U izjavi za Radio Republike Srpske rekao je da je namera ovakve odluke da se menja istorija.

Cilj presude je da se operu zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, hvalio njeno uspostavljanje i služio je kao sveštenik njenom vođstvu. Tačno je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušavao da spase pokrštene Jevreje ali je u tome uspeo u maloj meri. To ne može da poništi činjenicu da je on kao takva osoba podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj – rekao je Zurof.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Zurof je takođe primetio da u istočnoj Evropi postoji tendencija da se menja istorija Drugog svetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima što je mnogo opasno i treba što re zaustaviti.

Poništavanje presude Stepincu otvara brojna pitanja koja neće odgovarati onima koji su ovu presudu doneli. Ovo otvara i pitanje rehabilitacije brojnih ustaša odgovornih za smrt  hiljada ljudi.

U hrvatskim medijima već se pokreće  pitanje poništavanja i nekih drugih presuda iz komunističkog režima.  Navodi se mogućnost preispitivanja presude predstavnicima “hrvatskog proleća” – Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franju Tuđmanu.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alojzije Stepinac, Ante Pavelić, Erih Lisah, Hrvatska, Poništavanje, Presuda, Rehabilitacija
Popularni komentari
 • P
  Pančo Vilja

  Za Stepinca ako se i ne može reći da je direktno nekoga ubio jeste sigurno saučesnik u tim zločinima kao duhovni mentor zločinaca i kao neko ko je blagosovio tu zločinačku mašineriju NDH. Takođe iaki su mu hijerarhijski podređeni nije raščinio čak ni zločonce u svećeničkoj odori kao fratre i svećanike Miroslava Filipovića-Majstorović, Zvonka Brekalo, Marka Zovka, Iliju Tomasa, Vladu Bilibrka, Vjekoslav Šimić, Silvester Zubić …Svi ovi zločinci mantijaši kao i Stepinac su se zalagali za pokatoličavanje Srba pod pretnjim i ucenom da ili će Srbima pokatoličavanjem spasiti dušu ili Srbi koji na to ne pristanu dobrovoljno nisu ni dostojni života. Dakle ili katoličanstvo ili smrt za Srbe.

 • H
  Hiljadu dinara

  Trebamo saradnjuu i dobrosusedske odnose sa hrvatskom treba da se volimo i pazimo bez obzira što su nam pobili decu žene po raznim logorima, proterali ljude,i danas sto nas pljuju i nemogu očima da nas vide,eto to su komentari pojedinaca o daljnjoj suradnji i poštivanju,sramota neka vas je sve koji žele ikakva posla sa ovakvim ljudima ako ih de tako može nazvati

 • z
  zurof

  Danasnja hrvatska je genocidna tvorevina i normalno je ocekivati da takva drzava radi na unistavanju dokaza o svom genocidu.nema tog suda da moze ponistiti svijest miliona ljudi koji znaju da je GENOCIDNOST genetski u hrvata..strasnooo

foto dana

video dana