≫ 

DRAGA MOJA MAMA, OVO JE ZA TEBE! Jovana Bogojević se popela na VRH EVROPE i uspon posvetila OSOBI KOJA JOJ JE BILA UZOR!

Jovana je ovaj uspeh posvetila uspomeni na pokojnu majku

  • 4

Jovana Bogojević iz Požarevca se u sklopu ekspedicije Republike Srpske „Elbrus 2016“ uspešno popela na najviši vrh Evrope.

Ekspedicija je deo projekta „7 Summits“ Planinarsko alpinističkog kluba „Summit“ iz Banja Luke. Ovo je četvrti od sedam uspešno izvedenih uspona na najviše vrhove kontinenata, prenosi „eBraničevo”.

BRAVO, MOMCI: Braća iz Čačka osvojili najviši vrh Evrope, a kad čujete celu priču, ODUŠEVIĆETE SE (FOTO)

Ekspedicija se najpre ispela na prvi aklimatizacioni uspon na Čeget (3200 metara). Vec sledeći dan, započeli su uspon na Elbrus, tako što su se gondolom popeli iz Azaua do stanice Mir, koja se nalazi na visini 3.450 metara. Od stanice Mir, penjali su se do prvog kampa Garabaši, (3.700metara).

Foto: ebranicevo.com/Jovana Bogojević Foto: ebranicevo.com/Jovana Bogojević

– Nakon što smo se smestili započeli smo novi aklimatizacioni uspon do kampa Priut-11 (4.100), odakle smo se vratili u Garabaši i prenoćili. Sutradan, imali smo aklimatizacioni uspon od Garabašija do Skale Pastuhove, iznad Pastuhovih stena (4.800 metara).Trećeg dana uspona popeli smo se do kampa Priut-11 (4.100) Zbog dobre vremenske prognoze i dobrog psihičkog i fizičkog stanja članova tima, odlučili smo da se u toku noći petak na subotu u jedan iza ponoći krece na završni uspon na najviši vrh Evrope, Elbrus. U jedan sat iza ponoći, krenuli smo iz Priuta-11 pored Pastuhovih stena do sedla koje se nalazi na 5,416 metara – priča Jovana za portal „eBraničevo”.

Niste ni znali da se na samo na nekoliko sati od Srbije krije OVAKVA LEPOTA (FOTO) (VIDEO)

– Korigovali smo opremu i nastavili da se krećemo ka vrhu. Stazu prema vrhu čini duga i naporna traverza koju smo na ovoj visini morali preći za duži period nego što je planirano. Taj poslednji deo uspona trajao je dva i po sata. Najvišu tačku Evrope dosegli smo nakon osam sati teškog uspona – kaže naša planinarka.

Na vrhu su se susreli sa kolegama iz crnogorske ekspedicije.

Foto: ebranicevo.com/Jovana Bogojević Foto: ebranicevo.com/Jovana Bogojević

Jovana je ovaj uspeh posvetila svojoj majci koja bi sigurno bila ponosna da je još uvek živa.

– Najviši vrh Evrope ne bih ni mogla popeti, da nisam u najtežim momentima mislila na nju i na to koliki je i sama borac bila – završava Jovana.

Jovana Bogojević je možda i najmladja Srpkinja koja se popela na najvisi vrh Evrope.

Student je Fakulteta za bezbednost u Beogradu, bavi se rukometom i igra u Super ligi Srbije za ekipu ŽRK Sloga iz Petrovca na Mlavi, i povremeni je reprezentativac Srbije u rukometu na pesku.

(Telegraf.rs/eBraničevo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    25. jul 2016 | 15:57

    Bravo Jovana !!!!

  • Suzana

    25. jul 2016 | 16:49

    Sve cestitke Jovani. Ona voli svoju mrtvu majku. A neki ne vole ni zivu. Suze mi same teku.

  • Lela

    25. jul 2016 | 14:46

    Ja nisam ni procitala tekst a suze same lijevaju.....Nikad nisam bila ovako hrabra i zato divljenje do neba ovoj djevojci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA