OVO JE NAJLEPŠI I NAJUNOSNIJI MALI BIZNIS U SRBIJI: Ko gaji 10 koza - zaradi 60.000 dinara!

- U periodu laktacije, koji traje i devet meseci, dobra koza može dati i 1.000 litara mleka. Ako je cena mleka 100 dinara po litru, a možda i više, eto prvog miliona sa samo 10 koza na gazindstvu - rekao je profesor dr Nikola Bajić

  • 10

Ljudi koji gaje koze kažu da one nisu zahtevne životinje, a da je njihovo uzgajanje unosan biznis s malim ulaganjima, a solidnim zaradama

- Najotpornija je alpino rasa i mnogi je u ovom kraju gaje upravo zbog toga - rekao je za Politiku profesor dr Nikola Bajić, direktor Centra za organsku proizvodnju u Užicu, koji se poljoprivrednom bavi gotovo pola veka.

On navodi i to da je litar kozjeg mleka između 100 i 140 dinara, da sir košta od 700 pa i više od 1.000 (ako je u njega dodato lekovito bilje), a kozja surutka od 50 dinara pa naviše.

Pet lekcija iz biznisa koje možemo da naučimo od Majkla Džordana

- U periodu laktacije, koji traje i devet meseci, dobra koza može dati i 1.000 litara mleka. Ako je cena mleka 100 dinara po litru, a možda i više, eto prvog miliona sa samo 10 kozana gazindstvu - dodao je profesor.

Foto: Wikimedia/Steven Walling Foto: Wikimedia/Steven Walling

Kozari kažu da samo jedan litar mleka može da izdržava kozu: ona dnevno pojede kilogram kukurza, dva kilograma sena i popije pet litara vode, a da tri litra mleka.

Tri stvari koje morate da znate ako želite da pokrenete sopstveni biznis

Profesor Bajić kaže da je i proizvodnja kozjeg sira takođe isplativa.

Foto: Wikimedia/Damien Hardy Foto: Wikimedia/Damien Hardy

- Od 20 litara mleka za preradu dobije se tri kilograma sira i 15 litara surutke - objašnjava računicu uvaženi profesor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    27. jul 2016 | 09:25

    Profesor se ništa ne razume u ekonomiju i matematiku, ne ulazeći u znanje iz oblasti stočarstva. Svaka koza znači godišnje pojede u vrednosti najmanje 36.000,- din. Zarada u toku laktacije je 60.000,- din. Pod velikim uslovom da se mleko ili sir prodaju. Pod uslovom da spavaš zajedno sa njima.

  • Ns

    27. jul 2016 | 08:42

    Super ste vi to osmislili, ali kome prodati toliko mleka po toj ceni?

  • Lala

    27. jul 2016 | 09:14

    A posto je kafa u Skupstini?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA