≫ 

Da li je Turska jedna od najvećih opasnosti po mir u Evropi?

Diktaturu aktuelnog turskog predsednika Redžepa Erdogana mnogi porede sa fašističkim režimom Adolfa Hitlera

  • 19

Aktuelnog predsednika Turske Redžepa Erdogana mnogi optužuju da je fašista, porede ga sa Adolfom Hitlerom, i kažu da je odgovoran za najkrvavije leto u Evropi posle Drugog svetskog rata.

ERDOGAN BI DA BUDE KALIF UMESTO KALIFA? Da li turska skupština jedina ima pravo da obnovi kalifat?! (FOTO)

Postoje dve karakteristične crte fašizma. Prva je dominacija jedne društvene grupe ili nacije nad drugima, pod izgovorom da su drugi manje vredni, štetni ili opasni. Druga je masovno korišćenje svih vrsta nasilja, naročito fizičkog, za nametanje političke volje unutar neke države.

Turski predsednik Erdogan zadovoljava oba kriterijuma, kaže novinar Telegrama.

Antiženska kampanja

Svoju antižensku kampanju, Erdogan je započeo 2014. godine kada je u intervjuu za BBC rekao da "muškarci i žene ne mogu da budu jednaki, pa se prema njima ne treba tako ni ponašati". On je, dakle, izabrao žene kao tu manje vrednu društvenu grupu koju treba proglasiti nejednakom. Svega mesec i po dana pre vojnog udara, naglasio je da su  žene koje ne žele da rađaju neadekvatne i nekompletne, naredio je da se ženama zabrani korišćenje kontracepcijskih sredstava, i da moraju da imaju po najmanje troje dece.

Ova kampanja inspirisana je željom da se tursko društvo približi radikalnijim modelima islamskog poretka, u kojima verska pravila igraju presudnu ulogu u određivanju političkog i pravnog funkcionisanja u zajednici.

Turska je danas zatvor

Kao glavni način rešavanja političkih sporova, nasilje je eskaliralo posle neuspelog vojnog udara.

Nalozi za hapšenje čak 42 novinara samo su jedan od simbola Erdoganovog fašističkog režima koji će se dugo pamtiti. Turska je danas golemi, brutalni zatvor kojim vlada tiranin, koji je javno izjavio da njegovi neprijatelji treba da budu pogubljeni jer nema smisla da se hrane po ćelijama.

Erdoganovi dobri rezultati na izborima ne čine ga manje fašistoidnim tiraninom, jer je i Hitler dobro prolazio na izborima. Činjenica je da je političko stanje u Turskoj katastrofalno, i da se to neće skoro promeniti: Erdogan će tu i tamo napraviti neko ustupanje, pustiće nekog svog neprijatelja iz zatvora, i neće uvesti smrtnu kaznu.

Najgori ideološki neprijatelj Evrope

Erdogan će do kraja svoje političke karijere ostati okrutan diktator, jer zna da ga po odlasku sa vlasti čeka gubitak svega što je stekao, dugogodišnja robija, a možda i fizička eliminacija pre suđenja. Jer diktatore najčešće ubiju.

Logično je da će Erdogan još dugo ostati na vlasti, što je katastrofalna opcija za Evropu i globalnu stabilnost.

Erdoganova Turska ne može da nastavi pregovore sa Evropskom unijom, zato što su oni najveći ideološki neprijatelji. Turska dalje može da ucenjuje Zapad svojom ulogom na Bliskom istoku, naročito u Siriji i Iraku.

Erdogan može da ucenjuje i novom "poplavom" izbeglica.

Zapad će morati da trpi turskog tiranina

Zbog svega ovoga, Zapad neće moći da utiče na razbijanje fašističkog režima u Turskoj, već će morati da tolerišu tiranina na sastancima NATO-a, što ugrožava i minimalnu vrednost NATO-a.

Predsednik Erdogan se sjajno uklapa u čitav niz opakih političkih karikatura koje obeležavajku duh našeg vremena.

(Telegraf.rs / Izvor: telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BL

    27. jul 2016 | 14:55

    Amerika , izrael tj jevreji i Turska bez njih bi svet bijo miran

  • Mire

    27. jul 2016 | 16:47

    Ovaj serdogan je jedon od naj vecih diktatora , opasniji je od Pinocea.

  • Drale

    27. jul 2016 | 17:15

    Erdogan,Putin,Causesku,Sadam,Gadafi,Cavez,Kastro,Milosevic... to je isto drustvo koje se moze nazvati zlikovcima i diktatorima,ali ne bas i fasistima jer fasizam je ideologija i oni koji su je praktikovali radili su to iz ubedjenja,a ovi samo iz licnih sujeta i koristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA