PUŠTENA IZ PRITVORA: Su Ći napustila Mjanmar posle 24 godine!

Su Ći je u novembru 2010. puštena iz sedmogodišnjeg kućnog pritvora i izdat joj je pasoš, a liderka opozicije nekadašnje Burme sada planira da otputuje i u Evropu

  • 0

Lider opozicije u Mjanmaru Aun San Su Ći započela je svetsku turneju odlaskom u Bangkok i tako prvi put za 24 godine, od kojih je 16 provela u izolaciji i kućnom pritvoru, otputovala u inostranstvo.

Su Ći je iz Jangona otputovala u višednevnu posetu prestonici Tajlanda, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu o istočnoj Aziji, koji će se održati od 30. maja do 1. juna.

- To je deo mog posla. Ostaću tamo četiri-pet dana. Posetiću i jedan izbeglički kamp - rekla je Su Ći uoči odlaska.

Ovo je njeno prvo putovanje od 1988, kada je prvi put uhapšena, još jedan je znak dramatičnih političkih promena u Mjanmaru, zemlji u kojoj je prošle godine okončana višedecenijska vladavina vojne hunte.

Su Ći je u novembru 2010. puštena iz sedmogodišnjeg kućnog pritvora i izdat joj je pasoš, a liderka opozicije nekadašnje Burme sada planira da otputuje i u Evropu.

Ona će u Ženevi 14. juna održati govor na konferenciji Međunarodne organizacije rada, a nakon toga putuje u Oslo, gde će joj 16. juna biti uručena Nobelova nagrada za mir, dodeljena 1991. godine.

Su Ći će posetiti i Veliku Britaniju, gde je godinama živela sa svojom porodicom, a 21. juna će se obratiti britanskom parlamentu.

(D.Z ./ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA