≫ 

Pravoslavni vernici slave sveca čije lice je toliko SVETLELO da je bilo nemoguće gledati ga!

Zaključao je svoj jezik kako nikada ne bi izrekao nijednu izlišnu reč

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog Pamva.

Sveti prepodobni Pamvo bio je misirac i podvižnik na nitrijskoj gori. Bio je savremenik svetog Antonija Velikog, ali i sam veliki u monaškim podvizima.

Pravoslavni vernici danas slave sveca kome je KROKODIL POSLUŽIO KAO ČAMAC!

Posebno je bio poznat po dve osobine. Dugim vežbanjem je zaključao svoj jezik, kako nikada ne bi izrekao nijednu izlišnu reč. Nikada nije jeo hleb koji nije sam svojim rukama zaradio.

Bio je sličan Božjem anđelu i u starosti mu je lice, kao Mojsiju, svetlelo toliko jako da monasi nisu mogli da ga gledaju. Ni na najprostije pitanje nije davao brz odgovor, bez prethodne molitve u srcu i razmišljanja.

HRVATI PLATILI VATIKANU: Dali veliki novac da Stepinac bude proglašen za sveca?!

Beograd, 1. maj 2016 - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima. Foto: Tanjug/Oksana Toskić Beograd, 1. maj 2016 - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima. Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Jednom je aleksandrijski patrijarh Teofil posetio monahe u Nitriji. Tada su monasi zamolili Pamva sledeće: "Reci papi nazidatelnu (poučnu) reč, koja bi mu bila od koristi". Pamvo je tad odgovorio: "Ako mu moje ćutanje ne koristi, to mu ni moja reč neće koristiti".

DANAS JE SVETI ARHANGEL GAVRILO: Evo šta nikako ne smete da radite!

Sveti Pamvo je jednom putovao sa monasima po Misiru. Kada su naišli na neku grupu ljudi koji su mirno sedeli dok su oni prolazili pored njih, Pamvo im je rekao: "Ustanite i pozdravite monahe, da blagoslov od njih primite, jer oni neprestano besede s Bogom, i usta su njihova sveta."

Divni svetitelj prozirao je u sudbine i živih i umrlih ljudi.

Upokojio se 386. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA