≫ 

ŠTA TRAMP STVARNO KAŽE, A ŠTA PUTIN ZAPRAVO ČUJE: Ovo je njihov tajni jezik (VIDEO)

Od momenta u kom je dospeo u centar pažnje kao potencijalni predsednički kandidat za predsednika SAD, Donald Tramp često u svojim izjavama spominje Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina

  • 0

Mnogi mediji u svojim tekstovima spominju bliskost republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina. Naročito nakon objavljivanja mejlova Nacionalnog komiteta Demokratske stranke i Trampovog poziva Rusiji da hakuje mejlove Hilari Klinton.

ZAŠTO AMERI ŽELE TRAMPA U BELOJ KUĆI? Ovaj besni mladić odgovara na to umesto nas (VIDEO)

Mejlove koje je objavio Vikiliks pre nekoliko dana, sumnja se da su delo ruske obaveštajne službe. Kremljin je odbacio umešanost u hakovanje mejlova, dok se Tramp nasmejao navodima da je to urađeno kako bi mu pomoglo u predsedničkoj trci.

Novinar CNN-a sakupio je nekoliko Trampovih izjava o Rusiji i Putinu, i uporedio ih sa "strategijskom vizijom" koju, navodno, ima ruski predsednik.

Ovo je nekoliko izjava Trampa i kako ih Putin čuje, po navodima CNN-a.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ISIS

- Sviđa mi se što Putin bombarduje Islamsku državu do besvesti. Verujem da je njegova meta isključivo Islamska država, a reći ću vam i zbog čega. Putin mora da se otarasi tih terorista jer ih ne želi u Rusiji. Verujem da bismo zajedno uradili mnogo više nego dosad - rekao je Tramp u oktobru 2015. godine.

Šta Putin čuje: U Trampu Putin vidim mnogo kooperativnijeg partnera u Siriji koji deli siti stav da je ISIS, a ne Rusija, prava pretnja, i koji razume iako sirijski predsednik Asad nije svetac, da je on jedini koji sprečava potpuni kolaps države.

NATO

- SAD možda neće braniti NATO saveznike, kao Baltičke države od ruske agresije, ako nisu ispunili svoje obaveze prema nama - kazao je Tramp "Njujork Tajmsu" u julu 2015.

Šta Putin čuje: Ovo je muzika za njegove uši. Putin vidi širenje NATO-a kao pretnju ruskim interesima, i kao Tramp, vidi NATO kao zastareo savez.

Foto: Tanjug/AP/STA/Stanko Gruden Foto: Tanjug/AP/STA/Stanko Gruden

O HAKOVANJU DEMOKRATSKE STRANKE SAD

- Najnovija šala u gradu je da je Rusija objavila katastrofalne mejlove Nacionalnog komiteta Demokrata zato što se dopadam Putinu - napisao je na Tviteru Reuplikanski kandidat u julu.

Šta Putin čuje: Rusija je negirala optužbe u objavljivanju mejlova, ali Putin definitivno ima svoje razloge zbog kojih podržava Trampa, kojeg je opisao kao "raznobojnog". I Putin i dalje krivi Hilari Klinton za podstrekivanje antivladinih demonstracija u Rusiji.

O SPOLJNOJ POLITICI SAD

- Verujem u smanjivanje tenzije i poboljšavanju odnosa sa Rusijom - rekao je Tramp u svom govoru u aprilu.

Šta Putin čuje: Sankcije Zapada su otežale poslovanje Rusije i odnosi Mosve i Vašingtona nikad nisu bili gori. Ukoliko Tramp postane predsednik, da li Rusija i SAD mogu da "resetuju" svoje odnose?

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

UKRAJINA

- Mislim da bismo trebali da pustimo susede da imaju malo veću aktivnu ulogu u Ukrajini - kazao je Tramp u decembru prošle godine.

Šta Putin čuje: Ako bi Tramp postao predsednik, SAD bi prestale da budu svetski policajac i pustio bi da Ukrajina i Rusija same reše situaciju oko Krima. Pogotovo nakon izveštaja da je Trampova kampanja oslabila stavove Republikanske partije o snabdevanju smrtonosnog oružja Ukrajini.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA