Vesna Pusić odustala od kandidature za Generalnog sekretara UN

Pusićeva se, naime, nakon prvog kruga glasanja za kandidata za Generalnog sekretara UN u Njujorku našla na začelju

  • 3

Bivša ministarka za spoljne i evropske poslove Hrvatske Vesna Pusić odustala je od kandidature za Generalnog sekretara UN, a u pismu upućenom javnosti, dan uoči drugog kruga glasanja, napisala je da smatra da njene šanse za tu poziciju nisu realne.

UN: Gutereš vodi, Slovenac je drugi. Ima li Jeremić šanse za pobedu? (FOTO)

Pusićeva se, naime, nakon prvog kruga glasanja za kandidata za Generalnog sekretara UN u Njujorku našla na začelju.

Ona je navela da su svi njeni javni nastupi i intervjui u vezi s tom kandidaturom dostupni na društvenim mrežama i internet portalima.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo i izazov da učestvujem u tom istorijskom događaju i da iskreno i argumentirano zastupam svoju viziju budućeg razvoja UN - navela je Pusićeva, između ostalog, te dodala da je novi postupak privukao niz kvalitetnih kandidata - 12.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

- Jedan deo kandidata dolazi iz institucija UN-a, s dugim prethodnim iskustvom rada unutar same organizacije. Druga polovina ove grupe kandidata, uključujući i mene, su ljudi s velikim političkim i međunarodnim iskustvom, ali bez prethodnog iskustva rada u UN-u. Bilo je jasno da će se, između ostaloga, odlučivati i između ova dva osnovna profila, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke - navela je, te dodala:

"Smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne"

Objasnila je da je nakon prvog kruga izjašnjavanja u Savetu bezbednosti UN, postalo jasno da će izbor novog Generalnog sekretara ići u smeru kandidata iz same organizacije - osobe koja radi ili je radila u UN.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Iako, kako je navela, u Savetu bezbednosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja pre konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Generalnoj skupštini UN, nakon prvog kruga izjašnjavanja "smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne".

- Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mesto Generalnog sekretara UN i neću učestvovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor - navela je Pusićeva, inače, počasna predsednica Hrvatske narodne stranke.

Ona je istovremeno zahvalila svima koji su joj u ovom projektu pružili pomoć i podršku, a posebno bivšoj vladi Zorana Milanovića koja je predložila za kandidata i odlazećem premijeru Tihomiru Oreškoviću.

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA