≫ 

UN: Gutereš vodi, Slovenac je drugi. Ima li Jeremić šanse za pobedu? (FOTO)

Devet "ohrabrujućih" glasova i četiri "obeshrabrujuća" glasa dobila su tri kandidata, koji zajedno dele treće mesto na listi, među kojima je i predstavnik Srbije Vuk Jeremić

  • 2

Ambasadori 15 država članica Ujedinjenih nacija okončali su sinoć u Njujorku prvu rundu glasanja za novog generalnog sekretara UN, a prema nezvaničnim saznanjima, pobednik prvog kruga glasanja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je bivši portugalski premijer i bivši komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, dok se kandidat Srbije Vuk Jeremić našao na trećem mestu.

UN: Tirk dobio 11 "ohrabrujućih" glasova

Iako zvanični rezultati neće biti poznati javnosti, državama koje su nominovale kandidate saopšteno je koliku podršku su njihovi kandidati dobili. Od kandidata se očekuje da poštuju odluku SB UN i da ne izlaze u javnost sa brojevima.

Na prvom mestu, prema nezvaničnim saznanjima, sa 12 glasova podrške, našao se Antonio Gutereš, tri su ostala uzdržana, a niko nije glasao protiv njegove kandidature. Odmah iza njega, na drugom mestu, našao se bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk, sa jedanaest glasova podrške, dva protiv i dva uzdržana.

Vuk Jeremić JEDAN OD FAVORITA za novog generalnog sekretara UN!

Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand

Devet "ohrabrujućih" glasova i četiri "obeshrabrujuća" glasa dobila su tri kandidata, koji zajedno dele treće mesto na listi, među kojima je i predstavnik Srbije Vuk Jeremić, zatim bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim i Irina Bokova iz Bugarske, generalna direktorka Uneska.

Jeremić osvojio devet pozitivnih glasova u UN

- Zadovoljan sam rezultatima, ovo je uspeh za sve one koji nastavljaju trku. Ovo nije sprint, ovo je maraton, i mnogo posla nas čeka u nedeljama koje slede - rekao je Jeremić za sajt Foreign Policy.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prvi krug glasanja bio je iznenađujući za dva najzvučnija kandidata, Helen Klark, administratorku Razvojnog programa UN, i za Suzanu Malkoru, koja skoro celu deceniju radi kao visoki zvaničnik UN-a. Klark je dobila osam glasova podrške i tako zauzela četvrto mesto, dok je Malkora dobila samo sedam glasova i tako se našla na petoj poziciji.

Jeremić: Nastavljamo kampanju, idemo u drugi krug!

Najteži udarac posle prvog kruga glasanja pretrpeli su kandidati sa najmanje iskustva, hrvatski kandidat Vesna Pusić, koja je dobila dva "ohrabrujuća" i 11 "obeshrabrujućih" mišljenja, dok su dve države članice Saveta bezbednosti izabrale opciju "bez mišljenja". Takođe, na dnu liste, sa najmanjim brojem glasova podrške, našli su se bivši premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši moldavski ministar spoljnih poslova Natalija German.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, verovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsedavanja Saveta bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alka

    22. jul 2016 | 11:31

    Verovatno ne, ne dok ne uvedemo sankcije Rusiji. Evo, samo kažite odmah ćemo.

  • Ne budite smesni , Jeremic nema bas nikakve sanse. Ti takozvani izbori nekad Sri ja nece dobiti Ameri stoje iza zavese.

    22. jul 2016 | 14:07

    Ameri nikad nece dozvoliti da Srbija dobije izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA