NIJE MALTA SVE ŠTO SIJA: Ovde Srbi rade za 5 EVRA PO SATU, i život im nije nimalo sladak! (FOTO)

Srbi konobarišu za pet evra po satu, šankerišu za i do šest evra. Atraktivnije devojke uspevaju da se zaposle kao hostese gde se sat plaća pet do sedam evra. Kuvari nešto bolje prolaze, pa u zavisnosti od referenci, dobiju i do 10 evra po satu

  • 43

Odlučili ste da napustite Srbiju i "započnete novi život" negde u inostranstvu? Mala ostrvska zemlja Malta ne bi trebala da bude vaš prvi izbor, sudeći po iskustvima našeg reportera koji je ove godine boravio tamo. Turistički svakako treba da je vidite, ali da uštedite ili započnete lagodan život radeći tamo - teško.

Poslednjih godina, veliki broj Srba, ali i Makedonaca "okupirao je" zemlju koju su sagradili vitezovi, vođeni time što je tamo govorni jezik engleski, što je na dva sata leta i što vam za nju, naravno, ne treba viza. Mnogi, ako nisu dobili radne dozvole, na svaka tri meseca na kratko napuste zemlju, pa ponovo dođu.

SRUŠILA SE TERASA RESTORANA: Povređeno osam turista! (VIDEO)

Stoga ne čudi što se carinik na aerodromu premišljao da li da u zemlju pusti novinara... Dugo je razmišljao da li je pred njim turista ili još jedan potencijalni radnik na crno...

Obilazeći restorane, naleteli smo na mnoge Srbe, ali i pripadnike naroda bivše Jugoslavije, koji konobarišu za pet evra po satu, šankerišu za i do šest evra. Atraktivnije devojke uspevaju da se zaposle kao hostese gde se sat plaća pet do sedam evra. Kuvari nešto bolje prolaze, pa u zavisnosti od referenci, dobiju i do 10 evra po satu.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Čistačica i sobarica po hotelima ima najviše, jer njih najviše traže.

- Kad sam stigla pre godinu dana, jedino što sam uspela da nađem da radim je kao čistačica. I sad to radim, pet evra po satu je malo, ali pošto dobijemo i bakšiš, nije toliko loše - prenosi LJ. A. (40) svoje iskustvo.

HRVATI SU NAJBOLJI U EU: Svi mladi žele da tu žive samo zbog ovog jednog razloga

Ona, međutim, kaže da bi joj bilo teže da je prijavljena preko neke agencije, iako one kao i u Srbiji, omogućavaju legalan rad, sa pravom na bolovanje i godišnji odmor. Socijalno osiguranje se plaća posebno i ono iznosi 250 evra godišnje, a neophodno je za aplikaciju za bilo koji posao tamo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Food and Drink Photos Foto-ilustracija: Profimedia/Food and Drink Photos

- Agencije za svoje usluge uzimaju procenat, pa je zarada preko njih, umesto pet, 4,2 evra po satu, što se nikom ne isplati. Većina nas zato radi na crno - otkriva naša sagovornica.

Radno vreme na Malti za sezonske radnike, praktično, ne postoji. Zvanično je ono nekih deset sati, ali će vam se vrlo često desiti da hostesu koju ste videli na ulazu u restoran rano ujutru, sretnete i uveče na tom istom mestu. Nemali broj puta će vam isti konobar doneti kafu ujutru, ali i koktel uveče. Ne čudi onda što im je brzina usluge na nivou one u Crnoj Gori.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Većina poslova je plaćena na sat i to je glavni razlog zbog koga se radnici odlučuju da rade duže smene. Gazdama je svejedno, pa je svima dobro. Za sve koji hoće da rade, posla ima, zato Malta i jeste jedna od zemalja sa najnižom stopom nezaposlenosti (4 odsto).

Najveći problem, međutim, predstavljaju troškovi života. Da biste, recimo, iznajmili stan treba vam mesečno od 400 do 1.000 evra. Ko nema cimera ili partnera, za sobu mora mesečno da plati minimum 250 evra, plus račune.

Hrana i namirnice, zavisno od proizvoda, koštaju kao i u Srbiji, ali ima i tri puta skupljih, kao što su cigarete, sladoledi i vina.

Kad sve stavite na papir, niko se nije pohvalio da je tamo zaradio neke velike pare ili da je ostao godinama da živi. One, kojima se i desilo da ostanu, biće da je zadržalo ipak nešto drugo...

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • London

    9. avgust 2016 | 21:48

    A koliko u Srbiji dobojate ako vam je malo 6€ po satu????!!!drug mi je bio tamo I skroz je OK

  • goca

    9. avgust 2016 | 22:10

    sestra mi je tamo, radi za 7e po satu.ima jedan il dva slobodna dana nedeljno.znaci, nedeljno radi 5 dana po 8 sati je 40 sati *7e to je 280e *4 nedelje to je 1120e plus gde je baksis....ja u srbiji radim pola godine za taj iznos....

  • Carapanka

    28. maj 2017 | 11:34

    2.5 eura po satu sam imala u Slovackoj i nisam kukala. Sta ocekujete...vise je no u Srbiji definitivno 5 po satu. Ili radi ili idi kuci mami na kazan. Trece nema. Nisu svi sposobni da se izbore. Najjaci opstaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA