≫ 

HILARI KLINTON UBIJA SVOJE PROTIVNIKE DA BI POBEDILA: Teorija zavere trese svet, a ovi Kinezi tvrde da imaju dokaze

U Kini, "trač" koji je "šerovan" 500 puta može vas odvesti i u zatvor, ukoliko se utvrdi da je bio neosnovan, ali se taj princip očigledno ne odnosi na postove u vezi sa spoljnom politikom, posebno kada je njihov autor Komunistička liga mladih

  • 5

Ako su Vikiliks i Rusija dali krila teoriji zavere o ulozi Hilari Klinton u ubistvu člana Demokratskog nacionalnog komiteta Seta Riča, koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima prošle nedelje ubijen u Vašingtonu, kineska Vlada je spornu priču vinula nebu pod oblake.

STROGO POVERLJIVO! Vikiliks objavio TAJNE PORUKE Hilari Klinton i američkih diplomata o Srbiji i Kosovu (FOTO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prošle nedelje je natuknuo mogućnost da je ubijeni Rič radio za Vikiliks, te da ima veze sa curenjem mejlova i dokumentacije koji su kompromitovali Hilari Klinton.

Njegova sugestija, barem u Kini, imala je daleko veći odjek nego procena američkih zvaničnika da je curenje dotičnih podataka delo ruskih hakera, ili apel roditelja ubijenog Seta Riča, upućen štampi, da se prestane sa politizovanjem smrti njihovog sina, budući da je on najverovatnije ubijen u jednoj od niza oružanih pljački koje se već neko vreme dešavaju u inače vrlo opasnom delu Vašingtona, gde je on, u jednom kafiću, kobne noći, utapao tugu zbog svađe sa devojkom.

Kada je, prema rečima barmena, previše popio, osoblje mu je ponudilo da ga odveze kući, što je Rič odbio, pominjući da planira ide u drugi lokal. Ovaj u kom je poslednji put viđen je potom napustio, a malo kasnije nađen je mrtav, upucan u potiljak iz pištolja, na ćošku na kom je, na isti način, u prethodnih nekoliko nedelja, ubijeno još dvoje ljudi.

U istom reonu, za proteklih šest nedelja, u oružanoj pljački presretnutno je osmoro prolaznika.

Umesto cele ove priče, za čije saznavanje je nužan slobodan pristup internetu, stanovnici Kine, na sajtu Weibo, servisu sličnom Tviteru, dobili su "skraćenu verziju", po scenariju Komunističke lige mladih (organizacije pod okriljem Komunistička partije Kine), koja glasi: "Izvori procurelih mejlova o Hilari Klinton su jedan za drugim ubijeni? Ovo je istina o zapadnoj demokratiji!"

Osim što u ovom postu nigde ne piše na osnovu čega tvrde da je Ričevo ubistvo bilo političko, autor nije pojasnio ni na koja to još ubistva misli.

Solidan deo četiri miliona pratilaca Komunističke lige se, međutim, nije dao zbuniti, budući da su u više od 3.0oo komentara podno senzacionalnog "tvita", pretežno demonstrirali da su ovu priču totalno "kupili".

"Ako je počela sa ubijanjem protivnika i pre nego što je postala predsednica, šta će biti ako zaista postane? Zastrašujuće" - bio je jedan od njih.

Neki drugi, pak, izrazili su olakšanje što žive u bezbednijem društvu od američkog: "Jezivo, divno je živeti u Kini".

Zang Daksi, osvedočeni bot, odnosno Vladin plaćenik čiji je zadatak da piše komentare podrške njenoj politici (ne, to nije patent SNS-a) napisao je da je uplašen: "Pet bizarnih smrti Hilarinih protivnika za šest nedelja, koji su jedan za drugim ubijeni jer su omogućili da mejlovi o njoj procure - horor politike SAD prevazilazi granice mašte!"

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

I dok se šest nedelja verovatno odnosi na period u kom se u delu Vašingtona gde je ubijen Rič dogodilo više incidenata, ponovo ostaje nejasno o čijim se još ubistvima radi.

- Svuda u svetu se dolazi u situaciju da je na internetu teško odvojiti stavrnost od fikcije, ali je u Kini problem posebna dimenzija, odsustvo relevantnih informacija, posebno kada se nešto tiče Vlade - rekao je poznati autor Ju Hua za Njujork Tajms.

Slično misli i Fang Kečeng, bivši novinar  kinekog nedeljnika "Sautern Vikli", kog ne iznenađuje ovakva izjava Komunističke lige.

- Njihov sadržaj je redovno takav, sa standardnom poentom da kineski sistem funkcioniše mnogo bolje od zapadne demokratije, a s obzirom na to da se obraća mladima, njen glavni teren je internet - objašnjava Kečeng.

Printskrin: weibo.com Printskrin: weibo.com

I dok se širenje neistina u Kini strogo sankcioniše, u ovom slučaju je takav koncept "zakazao".

Naime, "trač" koji je "šerovan" 500 puta može vas odvesti i u zatvor, ukoliko se utvrdi da je bio neosnovan, ali se taj princip očigledno ne odnosi na postove u vezi sa spoljnom politikom, posebno kada je njihov autor Komunistička liga mladih.

U prilog tome može se navesti i ovaj "tvit": "U američkoj istoriji je ubijeno mnogo predsednika; to definitivno nisu bila slučajna ubistva".

(Telegraf.rs / Buzzfeed.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanin

    18. avgust 2016 | 13:21

    Ubijen u potiljak s leđa. Klasična likvidacija, a oni kao oružana pljačka. Zataškavanje na državnom nivou. Likvidiraj, jer nemožeš ga osudit.

  • Maja

    18. avgust 2016 | 16:58

    Sigurna sam da je ovo istina. Ova operisana babetina bi prodala i rodjenu majku za pare. N8je ni cudo sto je Bili varao sa Monikom, gadna baba.

  • Vladimir

    18. avgust 2016 | 15:50

    Kakav je djavo ova hilari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA