POSLE FRANCUSKE, NA RED STIGLI I NEMCI: Evropa ide ka zabrani burki?

Nemački ministar unutrašnjih poslova se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je verovatno neće dozvoliti ni nemački Ustavni sud

  • 17

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zauzeo se za delimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju.

MERKELOVA ZABRANJUJE BURKE! Evo zašto se Nemačka odlučila na ovaj potez

Isto je učinio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

"Usaglasili smo se da ne prihvatamo burke, da želimo da uvedemo zakonske odredbe da lice mora da se vidi na mestima neophodnim za koegzistenciju našeg društva - za volanom, u javnim kancelarijama, školama, univerzitetima, javnim službama, sudnicama", rekao je Mezijer, preneo je AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da nošenje burki, što praktikuju neke žene muslimanske veroispovesti, predstavlja prepreku za integraciju.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

"Sa mog stajališta, potpuno pokrivena žena u Nemačkoj jedva da ima ikakvu šansu da se integriše", rekla je Merkelova u intervjuu za medijsku grupu "Redakcions necverk Dojčland" (RND).

Neki članovi njene konzervativne stranke SDU su nedavno pozvali na zabranu nošenja burki i drugih vrsta odeće koje prekrivaju čitavo telo.

Nemački ministar unutrašnjih poslova se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je verovatno neće dozvoliti ni nemački Ustavni sud.

Osim toga, i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjasnio se za uvođenje zabrane nošenja burke u Austriji, kao i za uvođenje društveno korisnog rada za izbeglice.

Foto: Tanjug/AP, Foto: Tanjug/AP,

Burka je paštunska ženska odeća koja pokriva celo telo i lice. Nose je žene islamske veroispovesti u Avganistanu i u delovima Pakistana i Indije. Burka je izrađena od guste tkanine koja u potpunosti pokriva celo telo, uključujući i lice, dok predeo očiju sadrži gustu mrežu kroz koju žena može da gleda.

U moderno doba burka je specifična za Paštunce, a za vreme talibanskog režima u Avganistanu (1996 - 2001) bila je propisana u vidu hidžaba i ženama je bilo zabranjeno da izlaze iz kuće bez burke.

U zapadnom svetu burka se često meša sa nikabom, arapskim odevnim predmetom koji takođe pokriva lice, ali ima otvoreni prorez za oči.

Najsličniji odevni predmet burki je parandža (ili farandži), takođe dugačak ogrtač s čačvanom (teško providna tkanina od konjskih dlaka preko čitavog lica) koji je nošen u nekim mestima susednog Tadžikistana. Drugi odevni predmeti koji isto potpuno pokrivaju lice jesu bušija (ili gatva) kod Arapkinja uz obale Persijskog zaliva, nekad peča u Osmanskom carstvu, te gungat u Indiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    19. avgust 2016 | 19:17

    Sve ove Ove krpetine(niqab, hidzab, burke) treba zakonom zabraniti, barem kod nas u Evropi. Kao prvo, zivimo u takvim opasnim vremenima da se ispod jakne nose cak i bombe,i nikad se ne zna koji hajvan moze raznijeti i sebe i sve oko sebe. Drugo, ova vrsta nosnje traumatizira okolinu - nije ni meni jednostavno da ih sretnem negdje u putu, a kako je tek onda djeci ? Trece, ovo nije zdravo cak ni za ove zene jer ih ogranicava u svim mogucim aktivnostima. Na kraju, ovo nema nikakve veze sa religijom, nego sa ljubomornim i poremecenim likovima koji su nametnuli ovu vrstu nosnje svojim zenama i kcerkama, samo zato da ih ne bi neki drugi muskarac pogledao. Neki dan setam sa komsijom i njegovim sinom od 3 god., i naletimu na jednu ovakvu. Mali je vristao od straha i jedva smo ga smirili (i moja su djeca isto tako vristala dok su bila manja, a i danas se plase). Neka mi neko da validan razlog i kaze zbog cega mi kao drustvena sredina moramo biti izlozeni ovom ? Ako zele takav nacin zivota, neka se sele tamo gdje se tako i zivi, gdje tretiraju zene kao stoku !

  • Naravno da tako treba

    19. avgust 2016 | 16:32

    Nije im ovo bliski istok.Oni ce ovde da menjaju ostalima zivote,navike i demografsku sliku.Ja bi im zakonom i dzamije zabranio i sve to porusio pa neka se mole u svojoj kuci iza zatvorenih vrata.A ako im se ne svidja pravac karta u jednom pravcu bez povratak ka bliskom istoku pa neka tamo smrde i prde.

  • Crni

    19. avgust 2016 | 16:29

    Tako je zabraniti u celoj Evropi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA