LIDIJA NE BACA NOVINE KAD IH PROČITA VEĆ OD NJIH PRAVI NEVEROVATNE STVARI: Evo kako to radi ova umetnica (FOTO)

Njena korpa pletena od novinskog papira i obojena akrilnim bojama ne razlikuje se od „obične“ korpe od pruća

  • 5

Većina novina traje jedan dan, koliko je potrebno čoveku da ih pročita, ali ne i kad je u pitanju Lidija Ćatić, 47-godišnja majstorica reciklaže iz Paraćina. Ona novinski papir plete i od njega pravi različite upotrebne predmete, a korpice od papira “golim okom” ne razlikuju se od onih od pruća.

Korparaški zanat je jedan od najstarijih na svetu, a korpe se pletu od vrbovog šiblja. Lidija različite korpice, stalke i svašta još plete od papira, a vrste mogu biti različite – običan novinski ili “masni”, onaj na kome se štampaju luksuzni časopisi i magazini.

Kad koristi skupoceniji papir, dorada predmeta često nije ni potrebna. Pod doradom Lidija misli na bojenje, jer je ponekad veoma interesantno dopustiti posmatraču da vidi da je predmet napravljen baš od papira.

– U pravljenju papirnatih predmeta mora se ići korak po korak. Novine se najpre iseku na trake, a zatim se od njih umotavanjem prave štapići koji služe za pletenje. Potreban je još karton ili kutija koja služi kao šablon, naravno makaze i lepak za drvo koji sve to povezuje i učvršćuje. Za pletenje su važni kreativnost i malo veštine, a dalje, kad se predmet napravi, sve je stvar ukrašavanja i dorade. Ponekad bojim akrilnim bojama i lakiram, ponekad koristim dekupaž salvetnu tehniku ili naprosto, ako je papir “mastan”, ostavim tako jer onda predmet dobija poseban šmek – objašnjava nam Lidija svoje umeće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona obožava da se bavi kreativnom reciklažom, odnosno izradom upotrebnih predmeta od materijala koji su za bacanje. Mnogi ne znaju šta će sa starim novinama, a ovo je odličan način da se papir iskoristi. Isto je i sa staklom, različitim teglama, teglicama i flašicama, konzervama…

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Umesto da završe u smeću, Lidija ih pretvara u stalke i kutije, često i u novogodišnje ukrase koje takođe voli da pravi.

A svom umeću voli da podučava i druge, pa je tako nedavno održala prvu radionicu izrade papirnatih predmeta u okviru manifestacije “Morava moje more” koju je na otvorenom, kraj mosta na Moravi, organizovala opština Ćuprija.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

 

– Pravili smo stalak od nedeljnih časopisa da ne bismo morali da bojimo. Interesovanje su pokazali i odrasli i deca, što potvrđuje da smo narod vrlo kreativan tako da verujem da ima još sugrađana koji će raditi ili bar pokušavati da rade ovo – objasnila nam je Lidija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona se ovim hobijem bavi nekoliko godina i budući da nema stalan posao, trudi se da od njega napravi mali izvor prihoda.

POTREBNI SU VAM SAMO SAPUN, VODA I VUNA: Kada vidite šta rade ove devojčice, odmah ćete i vi PROBATI isto! (FOTO)

Do sad je isplela već mnogo korpi, korpica, činija za razne kućne sitnice, stalaka za olovke i četke, svećnjaka i ukrasa, sve što se kao ručni rad poklanja od srca, jer je unikat. Dva ista predmeta od pletenog papira skoro je nemoguće napraviti, pa je svaki njen rad original.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

PO TOME SE ZNAJU SRBIJANCI: Evo kako nastaju JELEK i ANTERIJA! (FOTO)

A ako se oboji akrilnim bojama i izlakira, svaki predmet postoje vodootporan, odnosno periv, te niko ne može ni da posumnja da je izrađen od hartije. Vek jedne papirne korpe onda je isti kao i korpe pletene od pruća.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA