ULJE OD KANABISA STIGLO U APOTEKE: Marihuana u medicinske svrhe legalna u Makedoniji (FOTO)

Prve dve vrste preparata su bez psihotropnog dejstva, sa pet i sedam procenata od prirodnog ekstrakta kanabisa, a od juče se u apotekama nalazi i novo ulje od kanabisa koje će obradovati bolesnike od kancera jer sadrži visoki procenat takozvanih THC i CBD

  • 30

Makedonija se sredinom juna pridružila grupi od dvanaestak evropskih zemalja u kojima je dozvoljena upotreba lekova na bazi marihuane. Ulje od kanabisa se našlo u apotekama i prodaje se bez recepta po ceni od 40 do 50 evra.

Prve dve vrste preparata su bez psihotropnog dejstva, sa pet i sedam procenata od prirodnog ekstrakta kanabisa, a od juče se u apotekama nalazi i novo ulje od kanabisa koje će obradovati bolesnike od kancera jer sadrži visoki procenat takozvanih THC i CBD. 

Iz farmaceutske kompanije u Skoplju koja ih proizvodi, objašnjavaju da se radi o preparatima sa strogo definisanom koncentracijom aktivnih komponenti, bez teških metala i mikrobiološki ispravnih. Oni se izdaju samo uz lekarski recept.

PRODAJA KANABISA U HRVATSKOJ OD MARTA: Cene drastično niže nego na crnom tržištu

Makedonski parlament je u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihuane. Presudno za njegovo donošenje su bila svetska iskustva koja govore da je na hiljade ljudi u celom svetu izlečeno od mnogih bolesti, pa i raka za koje oficijalno nije bilo leka.

- Kada kanabis uđe u naše telo, on radi sa našim endokanabiodnim sistemom. Molekule kanabionida se vezuju sa kanabionidnim receptorima, koje svi mi imamo u našem telu, i dolazi do ozdravljenja. Pozitivne rezultate smo videli kod puno ljudi, pa i onih koji su iz terminalnih stadijuma raka stigli do totalnog ozdravljenja - rekao je boraveći nedavno u Skoplju vodeći svetski lobista za legalizaciju medicinske marihuane Rik Simpson iz Kanade.

Uhapšen jer je kupovao kanabisovo ulje za lek!

Upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita u Makedoniji, a prodajom ulja od kanabisa toksikolozi veruju da će biti uništena ili bar prepolovljena njegova prodaja na crno.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    24. avgust 2016 | 21:08

    Bravo

  • nn

    25. avgust 2016 | 08:25

    Za 20ak godina kad to bude legalno kod nas, pojavice se nesto jos efikasnije u lecenju, ali ce kod nas biti zabranjeno bar narednih 20 godina.

  • rajko

    24. avgust 2016 | 21:58

    Mi uvek kasnimo u svemu,treba nam 100 godina da shvatimo nfke stvari,kod nas politicari misle da su naj pametniji oni ce da odluce cime ce narod da se leci,tesko nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA