≫ 

MARKO KRALJEVIĆ JE BIO PRAVI DŽIN: Nije šala - evo koji broj cipela je nosio!

U narodnom predanju koje se prepričava u regionu Prespe, Kraljević Marko je bio oličenje nepobedivog junaka koji je život posvetio borbi protiv turskog zuluma

  • 26

Veliki epski junak Kraljević Marko nosio je cipele broj 89, a o tome i danas svedoči otisak “njegovog” stopala utisnut u kamen, nekoliko kilometara od sela Dolno Dupeni, na najjužnijoj tački Makedonije, uz samu granicu sa Grčkom.

Zato je to mesto, tačnije prelaz koji deli makedonska sela Brajčino, Ljubojno i Dolno Dupeni sa selima German, Nedevo i Nivica na grčkoj teritoriji i dobilo naziv Markova noga.

Meštani ovih sela Prespanskog regiona i danas neguju priču o Kraljeviću Marku i otisku “njegovog” velikog stopala u kamenu na prelazu Markova noga. Pošto je otisak dugačak gotovo jedan metar, izračunato je da je Kraljević Marko nosio cipele broj 89.

Prema legendi, Kraljević Marko je pre vekova šetao obalom Prespanskog Jezera. U jednom trenutku je poželeo da vidi jezero Malu Prespu, koje se danas nalazi u Grčkoj. Zato se jednom nogom popeo na obližnji kamen da bi ga što bolje video.

Pošto je bio toliko veliki i snažan, otisak Markove noge duboko se urezao u kamen, i tu je ostao do dan - danas.

Kamen sa otiskom Markovog stopala danas se nalazi u krugu karaule koja nosi naziv “Markova noga”. Granični policajci kažu da se kamen ranije nalazio nešto dalje od granice, ali ga je vojska prenela u krug karaule i pored njega postavila ploču sa natpisom da bi turisti lakše mogli da ga posećuju i vide.

Foto: Wikipedia/Mina Karadžić Foto: Wikipedia/Mina Karadžić

U narodnom predanju koje se prepričava i u ovom regionu Prespe, Kraljević Marko je bio oličenje nepobedivog junaka koji je život posvetio borbi protiv turskog zuluma.

Njegovo omiljeno oružje, baš kao i u narodnim pesmama, bio je topuz ili buzdovan, sa kojim je vešto baratao. Stvarnost, vele istoričari, nije bila baš tako bajkovita.

Kraljević Marko, ili kako ga u Makedoniji zovu - Krale Marko, borio se na strani Turaka, gde je dogurao i do titule turskog vezira, a ne protiv njih.

Sudbina mu je odredila da izgubi život u bitci na Rovinama - i to boreći se na strani Turaka, vojske koja je ubila njegovog oca kralja Vukašina i okupirala njegovu zemlju.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja bre

    26. avgust 2016 | 19:02

    Ha ha ha....kolka li mu je patka bila onda :-)

  • чеда

    27. avgust 2016 | 09:23

    "Srpski junak"??? Za neupucene ucestvovao u Kosovskom boju 1389 na Turskoj strani kao Turski Vazal!!! Eto vam klasican Srpski izdajica.

  • krivovirac

    26. avgust 2016 | 19:59

    Žao mi je što Srbi vrlo malo znaju o ovm čoveku, pa i dalje od njega prave heroja. Marko Kraljević je bio turski vazal, i izdajnik Srba. Pogledajte na WIKIPEDIJI, ili u enciklopdeijama, o šta piše o njemu, biće vam mnogo jasnije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA