Merkel sa 15 lidera zemalja EU pred prvi samit bez Britanije

Merkel je ručala sa svoja četiri kritičara, primenivši svoju metodu "slušanja, razumevanja i učenja jednih od drugih". Tokom večeri je usledio finalni susret na domaćem terenu: u dvorcu Meseberg, rezidenciji nemačke vlade pored Berlina. Tamo se na večeri srela sa premijerima Holandije, Švedske, Finske i Danske

  • 1

Angela Merkel provela je celu nedelju na evropskoj turneji kako bi razgovarala sa premijerima 15 zemalja EU pre nego što razradi strategiju za septembarski samit EU, prvi kome neće pristustvovati Velika Britanija, javlja Radio Dojče vele.

NEZAPAMĆENA DRAMA U CRKVI: Uleteo u svetinju sa EKSPLOZIVOM, pa isekao sveštenika!

Članice EU nemaju jedinstven stav o tome kako se odnositi prema ovoj zemlji, podseća Dojče vele, uz ocenu da to "nije dobro."

RAKETNI NAPAD NA AERODROM U TURSKOJ: Vlada opšti haos, putnici izbezumljeni beže

Kancelarka se zato najpre sastala sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Rencijem na nosaču aviona pred italijanskim ostrvom Ventotene.

PIJANI SRBIN NAPRAVIO HAOS U TRSTU: Konobar odbio da ga usluži, a onda se on vratio KOMBIJEM da se OSVETI! (VIDEO)

Oland je upozorio na opasnost "podele i rascepkavanja" EU. Renci i on spadaju u političare koji priželjkuju da se napravi odlučan rez u odnosu na Britance, jasna granica između onih koji pripadaju i koji ne pripadaju EU, dok bi se Angela Merkel ovim najradije pozabavila polako i na miru. Nakon susreta jedva da je bilo nekih izjava na ovu temu.

Foto: Tanjug/AP, Foto: Tanjug/AP,

JEZIVI NAPAD NA MUZIČKOM FESTIVALU U NEMAČKOJ: Vikao "Alahu akbar", pa nasumice nožem klao ljude!

Dva dana kasnije se u Talinu sastala sa estonskim premijerom Tavi Roivasom. Ni tada nije predstavila rezultate susreta, ali, očigledno je želela da malim članicama EU pruži osećaj da se i one pitaju, ocenjuje Dojče vele.

NEOČEKIVANA PODRŠKA: ISIS navija da Tramp pobedi u trci za predsednika SAD

- Ovo je faza u kojoj slušamo, razvijamo razumevanje i učimo jedni od drugih - rekla je ona, dok se Roivas zahvalio tražeći snažniju ulogu Nemačke u budućoj EU.

U Pragu, njenoj narednoj stanici, dočekalo ju je puno demonstranata, s obzirom da kancelarka traži evropske kvote za preraspođelu izbeglica.

NOĆNA MORA: Nadvožnjak se srušio na auto-put PREPUN AUTOMOBILA! (VIDEO)

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Ne možemo glasati ni za kakav sistem, kojim se insistira stvaranje obavezujućih kvota za preraspodelu izbeglica - rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Kancelarka se potom našla sa svim članicama Višegradske grupe. Premijer Sobotka je ponovo bio prisutan, ali i njegove kolege po funkciji iz Poljske, Slovačke i Mađarske, najveći protivnici kvota i njene politike prema izbeglicama.

KATASTROFA I DALJE TRAJE: Broj žrtava razornog zemljotresa u Italiji porastao na 290!

Mađarski premijer Viktor Orban iskoristio je priliku da kaže da hoće da se ukinu briselski zaključci o preraspodeli izbeglica. Orban teži novoj i tehnički bolje opremljenoj granici koja bi štitila njegovu zemlju od izbeglica.

ŽIVI IZGORELI U NEZAPAMĆENOM POŽARU U MOSKVI: Crni dim kulja ka nebu, broje se MRTVI! (VIDEO)

Merkel je ručala sa svoja četiri kritičara, primenivši svoju metodu "slušanja, razumevanja i učenja jednih od drugih". Tokom večeri je usledio finalni susret na domaćem terenu: u dvorcu Meseberg, rezidenciji nemačke vlade pored Berlina. Tamo se na večeri srela sa premijerima Holandije, Švedske, Finske i Danske.

HAOS U AMERICI: Voda NOSI SVE PRED SOBOM, automobili plivaju potopljeni do krovova, ljudi u PANICI! (VIDEO)

U subotu je razgovarala kancelarom Austrije i premijerima Slovenije, Bugarske i Hrvatske.

Tako se kancelarka sastala sa 15 premijera tokom jedne sedmice.

O MAJCI HRABROST PRIČA CEO SVET: Udavila se dok je spasavala sina (2) iz jezera! (VIDEO)

- Ovo je zapravo veoma teška radna sedmica, ali za Angelu Merkel samo zagrevanje. Stres manje ili više - bitno je da ona sada zna šta ko misli i s kim može da računa. To će joj pomoći da polako razradi strategiju sa veliki samit EU u Briselu, koji se održava u septembru - navodi nemački radio.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ,Sumadinac

    30. avgust 2016 | 11:04

    Ovako je se i jugoslavija raspadala otisla slovenija a ovi lideri sto su ostali nalazili se pregovarali donosili odluke i onda BBUUM mnogo se osecaju na barut

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA