U Srbiji trenutno 4.000 migranata,tokom zime biće još 2.000

- Trenutno se radi na proširivanju postojećih kapaciteta u prihvatnim centrima, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za zimu, kada se očekuje veći broj migranata - rekla je pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije Danijela Popović Roko

  • 6

U Srbiji se trenutno nalazi 4.000 migranata, a tokom zime taj broj ne bi trebalo da pređe 6.000, izjavila je danas pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije Danijela Popović Roko.

 

VULIN: Zatvaranje balkanske rute nije smanjilo broj migranata

 

Ona je istakla da se radi na proširivanju postojećih kapaciteta u prihvatnim centrima, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za zimu, kada se očekuje veći broj migranata.

 

- Ali računamo da taj broj ne bi trebalo da pređe 6.000 ljudi koji će u nekom trenutku boraviti i prolaziti kroz Srbiju - rekla je Popović Roko za RTS.

 

Danas se otvaraju novi objekti u Prihvatnom centru u Krnjači, a Popović Roko kaže da se planira i proširenje kapaciteta u ostala četiri centra.

 

Ona ističe da je Srbija je migrantsku krizu prošle godine dočekala sa pet spremnih cenatar za azil - u Krnjači, Sjenici, Tutinu, Bogovađi i Banji Koviljači, podsetivši da su u međuvremenu otvoreni i tranzitni prihvatni centri.

 

- Upravo se oslanjamo na postojeće kapacitete koje proširujemo i oni će biti dovoljni. Spremamo se za zimu, jer očekujeko produženi boravak migranata - rekla je Popović Roko.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Kako je dodala, Srbija obezbeđuje prihvat migranata, njihovo zbrinjavanje, prvu pomoć i smeštaj.

 

- Oni se smeštaju centre, a mnogi od njih borave veoma kratko, jer im je namera da dođu u zemlje EU. Povećavamo kapacitete u centrima, broj kreveta, osposobljavamo sanitarne čvorove, spremamo ogrev za zimu, ali brinemo i o svakodnevnim potrebama migranata, informišemo ih o pravima i mogućnostima da zatraže azil u Srbiji, ali i o mogućnostima da se vrate u svoje zemlje - rekla je Popović Roko.

 

Ona je ukazala da nisu svi migranti u istoj situaciji, te da za migrante iz Sirije postoji osnov da im se da izbegliči status, dok za veliki broj migranata iz koji dolaze iz nekih drugih zemalja nije takav slučaj.

 

Upitana kako pomoći migrantima koji ne žele u centre, već spavaju po parkovima, Popović Roko je navela da je obezbeđen organizovan prevoz migranata do azilnih centara, ali da oni žele da ostane na putnim čvorištima.

 

- Obezbeđujemo im prevoz, da bi lakše došli na granice i nastavićemo to da radimo - navela je Popović Roko.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale 11

    29. avgust 2016 | 10:08

    Samo nam oni fale. Kao kamen u cipeli. Rešavajte se njih,dok je vreme...

  • Srpskibek

    29. avgust 2016 | 09:30

    Koliko ih je primila amerika????

  • Жељко☦

    29. avgust 2016 | 13:18

    Немам ништа против да се људима помогне и да се људима у невољи обезбеди смештај. Али драга моја Србијо (мислим овде на власт) да ли би помогла и свом народу да му обезбедиш "смештај". Ево ја као отац двоје мале деце (а иначе би супруга и ја желели још бар троје четворо) немам право да подигнем кредит (иако сам стално запослен) да нам обезбедиш кров над главом. Нећу ништа бесплатно, хоћу да платим. А има нас мнооогооо. Опет кажем немам ништа против да се помогне, али кад ћеш о својим људима да почне да водиш рачуна моја Државо???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA