VRATILE SE ČETRDESETE: Partizani u Valjevu JURIŠALI NA KUĆU ŽIKICE JOVANOVIĆA ŠPANCA!

U Gradskoj upravi objašnjavaju su obezbeđenje ispred kuće postavili zbog pokušaja predstavnika boračke organizacije da se usele u taj prostor, tvrdeći da je zgrada njihova

  • 5

Gradsku zgradu u kojoj je arhiv, kuću narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca, čuva obezbeđenje zbog pokušaja lokalnog SUBNOR-a da je “zauzme”! Nasrnuli su na mene kao četnici 1943., kaže predsednik SUBNOR-a.

OVOG HEROJA SRBIJA JOŠ UVEK PAMTI: Borio se protiv fašizma, uradio nešto što niko nije smeo (VIDEO)

Borci demantuju da su na silu pokušali da uđu u objekat, ali poručuju da neće odustati od nje.

Zgrada u kojoj je živela Žikicina porodica, u kojoj se nalazila ugašena Opštinska stambena agencija, a sada arhiva Grada i Privrednog suda, pod obezbeđenjem je dok ne budu stigle rešetke za vrata i prozore.

U Gradskoj upravi, naime, objašnjavaju su obezbeđenje postavili zbog pokušaja predstavnika boračke organizacije da se usele u taj prostor, tvrdeći da je zgrada njihova.

- Mimo saglasnosti Grada, koji je vlasnik objekta u ulici Vuka Karadžića 54, predstavnici SUBNOR-a su pokušali nasilno useljenje unošenjem nekoliko svojih stvari, a kako na naš zahtev da napuste zgradu nisu postupili, obavestili smo policiju da asistira pri iseljenju – kažu u Gradskoj upravi i najavljuju podnošenje prijave protiv boraca.

S druge strane, predsednik valjevske organizacije SUBNOR-a Milić Petrović (88) kaže za “Alo!” da naslednici partizana imaju pravo na kuću “prve ustaničke puške” jer je reč o zdanju od istorijskog značaja koje je “vlast prepustila propadanju”.

- Nismo hteli da zauzmemo objekat već samo da vidimo u kakvom je stanju, a umesto toga oni su nasrnuli na mene kao četnici 1943! Oni su Žikicinu kuću prepustili nemaru, tu decenijama nije stavljena kofa maltera, a mi želimo da je sredimo, da napravimo konferencijsku salu i oformimo Spomen dom boraca heroja revolucije.

Žikica Jovanović Španac, kuća, Valjevo

Pošto su naše sadašnje prostorije neuslovne, gradonačelnik nam je obećao rešenje, mi želimo kuću Žikice Španca i nećemo odustati od toga – kaže Petrović, poslednji živi prvoborac u Valjevu.

Petroviću, inače, nije prvi put da samoinicijativno ide u “akciju zaštite” simbola Drugog svetskog rata. Tako je pre šest godina, na užas Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa saborcima organizovao farbanje 16 metara visokog spomenika narodnom heroju Stevanu Filipoviću, jednog od simbola Valjeva, pod izgovorom da ga borci tako “štite od pisanja grafita”.

S obzirom da je tako delu vajara Vojina Bakića, napravljenom od legure aluminijuma, naneta ozbiljna šteta, Zavod je protiv Petrovića i SUBNOR-a podneo krivične prijave zbog oštećenja spomenika kulture.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doberman

    30. avgust 2016 | 10:33

    i? od koga su oteli to? postoji valjda neka restitucija, a to sto su se 45. zikicinu tu doselili iz katuna ne cinije njihovom.

  • vlad stanic

    30. avgust 2016 | 11:29

    Sta kaze ? Narodni heroj koji je ubijo dva srpska policajca na duznosti.. I to zovemo herojem ! To je terotosta i ubica...ziveo cica Draza i Srbija..

  • Vuk

    30. avgust 2016 | 11:01

    Opet komunisti divljaju.Zar je moguce da i sad rade isto sto i nekad davno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA