GRAD U ITALIJI JE U SREDIŠTU ZEMLJOTRESA, A NIŠTA NIJE SRUŠENO: Kristina otkriva tajnu ovog čudesnog mesta (FOTO)

- Potres je bio izuzetno jak, nikada to neću zaboraviti. Podrhtavanje je trajalo dugo, činilo se da nikada neće stati. Stvari su mi padale po kući, ali kuća kao takva nije oštećena - rekla je Kristina koja živi u ovom gradu

  • 0

Zemljotresi u Italiji su prošle nedelje odneli na stotine života i prouzrokovali ogromnu materijalnu štetu. Gradovi Amatriče i Akumoli su pretrpeli najveće gubitke, dok je grad Norca koji se nalazi u blizini ovih mesta, prošao bez skoro ikakvih posledica. Samo nekoliko kuća je oštećeno u ovom gradu zahvaljujući projektu sufinansiranom od strane italijanske vlade kojim su se građevine u istorijskom gradiću ojačavale ne bi li lakše istrpele ovakve situacije.

CRNI BILANS I DALJE RASTE: Broj žrtava zemljotresa u Italiji porastao na 292

Inače, grad Norca se nalazi samo 16 kilometara od epicentra potresa, ali zahvaljuujući ovom projektu, on nije osetio posledice zemljotresa.

Foto: Wikimedia/Geobia Foto: Wikimedia/Geobia

Razlog za ovu inicijativu jeste potres jačine 5,9 Rihtera koji je uzdrmao ovo područje 1979. godine, kako tvrde lokalni stanovnici.

Foto: Wikimedia/Zyance Foto: Wikimedia/Zyance

- Potres je bio izuzetno jak, nikada to neću zaboraviti. Podrhtavanje je trajalo dugo, činilo se da nikada neće stati. Stvari su mi padale po kući, ali kuća kao takva nije oštećena. Renovirali smo je po dizajnu napravljenom, upravo za zaštitu od potresa nakon 1979. godine. Srećom sve je prošlo bez žrtava kod nas, za razliku od Amatričea i Akumolija - kaže stanovnica Kristina.

Foto: Wikimedia/Jacek Wojciechowski Foto: Wikimedia/Jacek Wojciechowski

Renoviranje svake kuće koštalo je između 130 i 290 evra po kvadratnom metru što bi za mnoge bilo preskupo da nije bilo pomoći lokalnih vlasti. Sufinansiranje je iznosilo između 40 i 50 odsto ukupnih troškova.

Foto: Wikimedia/Stephen G Graham Foto: Wikimedia/Stephen G Graham

Meštani kažu kako su štetu pretrpele jedino kuće čiji su vlasnici smatrali da im obnova nije potrebna. Svi su svesni kako bi, da nije bilo spomenutog projekta, doživeli istu sudbinu kao njihovi susedni gradovi.

Foto: Wikimedia/Niccolò Luoni Foto: Wikimedia/Niccolò Luoni

(Telegraf.rs/ Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA