≫ 

ŠEF MMF U SRBIJI: Slede razgovori o povećanju plata i penzija!

Kompletan javni sektor u Srbiji trebalo bi da do kraja godine ostane bez oko 6.500 zaposlenih, a o povećanju plata i penzija će se razgovarati sa srpskim zvaničnicima u oktobru

  • 5

Kompletan javni sektor u Srbiji trebalo bi da do kraja godine ostane bez oko 6.500 zaposlenih, a o povećanju plata i penzije će se razgovarati sa srpskim zvaničnicima, izjavio je danas šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa.

On je novinarima u Beogradu rekao da je potrebno nastaviti s racionalizacijom javnog sektora u Srbiji koji bi po procenama MMF, do kraja godine trebao da ostane bez oko 6.500 zaposlenih.

MMF usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom

Sosa je rekao i da se to odnosi na kompletan javni sektor u Srbiji, uključujući i lokalna preduzeća, i da je to potrebno kako bi se nastavili pozitivni finansijski trendovi.

On je podsetio i da je javni sektor, u sklopu racionalizacije, od kraja 2014. godine zaključno s majem 2016. ostao bez oko 16.000 zaposlenih.

Foto: Profimedia/Sputnik Foto: Profimedia/Sputnik

Upitan o povećanju plata i penzije što su prethodnih dana najavljivali predstavnici srpske vlade, Sosa je odgovorio da će se o tome razgovarati najkasnije u oktobru.

Sosa je rekao i da delegacija MMF-a u septembru dolazi u kratku posetu Srbiji kao i da će u oktobru takođe boraviti u Beogradu kada će početi razgovore sa srpskim zvaničnicima o budžetu za iduću godinu.

Vučić: Veće plate i penzije - ZA DVA MESECA!

On je predstavio izveštaj Odbora izvršnih direktora MMF-a koji doneo je odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije.

- Izveštaj priznaje dobre rezultate Srbije u ostvarenju programa i dobre rezultate kada su u pitanju glavni makroekonomski ekonomski pokazatelji i kvantitativni ciljevi - rekao je Sosa.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Po tom izveštaju, kako je ranije saopštila Narodna banka Srbije (NBS), pozitivni trendovi u finansijskom sektoru treba da se nastave, kroz sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i rešavanje pitanja banaka s većinskim državnim vlasništvom.

SRBIJA NIKAD VIŠE NEĆE BITI NA IVICI BANKROTSTVA: Poruka Vučića posle sastanka sa novim šefom kancelarije MMF

Dalje sprovođenje strukturnih reformi ključno je za smanjenje fiskalnih rizika i budući ekonomski napredak, a za ostvarenje programskih ciljeva potrebno je dosledno sprovođenje planova za rešavanje pitanja velikih državnih preduzeća - saopštila je NBS.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a svih pet revizije tog aranžamana bile su pozitivne.

Misija MMF-a, na čelu s Džejmsom Rufom, od 9. do 21. juna 2016. je u Srbiji razgovarala o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije i MMF iz predostrožnosti, i tada je ocenjeno da ekonomski rast Srbije jača, uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prazan djep

    2. septembar 2016 | 21:42

    Pet godina sam na zavodu nezaposlen, ja nisam kriv sto nema fabrika i radna mesta, ja hocu da radim nisam lenj, i nama treba drzava bar djeparac da imamo svoj kao nezaposlen da imam i ja malo para u djepu. Zaposljavaju se rodbinski, a ja ni za hleba, nemam prijatelja da me zaposli. Procesljajte zavod za nezaposlene, ponudite poso, ko odbije brisite iz evidencije. Vise od pet godina sto se javlja kriva je drzava, nije mu ponudila ni jedno radno mesto i duzna je da socijalnu pomoc da zbog gubitka radnog staza kada ce zaraditi penziju, bar to nek zavod regulise, nisu krivi nezaposleni zbog danasnje politike, bez fabrika i bez radnih mesta.Deca su ugrozena bez cilja za zivot. Srbijo usreci nasu decu ona su radna poso im ponudite.Povecanje plate I njima treba a ne samo zaposleni prijatelji preko veze ili stranke.

  • Ezra

    2. septembar 2016 | 20:35

    Bas da sacekamo i ta dva meseca.

  • zitoradja

    4. septembar 2016 | 08:13

    Uzeto 10 posto povecano 1,2. Sadace povecati 1,1 posto svaka cast covek koji ima preko 40 godina radnog staza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA