MALU MINJU SU RODITELJI ČEKALI 14 GODINA: Ona je prva beba iz epruvete u Valjevu (FOTO)

U valjevskom Centru za VTO rođena je 171 beba, a do kraja godine se očekuje još 200 dece

  • 3

Pre tri godine svet je ugledala prva beba začeta u najmlađem državnom Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu. Prva beba iz epruvete je devojčica Minja iz Prijepolja, koja je napunila tri godine.

Od tada do danas u valjevskom Centru za VTO rođena je 171 beba, a do kraja godine se očekuje 200 dece. Praksa pokazuje da je sve veći broj parova koji jedino kroz program veštačke oplodnje mogu da se ostvare kao roditelji.

Prvi parovi iz Zapadne Srbije, koje je Republički Fond za zdravstveno osiguranje poslao u valjevsku bolnicu, podvrgli su se vantelesnoj oplodnji u januaru 2013. godine, tako da su u  septembru te godine na svet stizale prve bebe začete u valjevskom centru za VTO.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Danka i Dragan Sredojević iz Prijepolja na dete su čekali punih 14 godina. Mama prve bebe iz "epruvete" za Telegraf kaže da je njen najradosniji dan u životu bio 1. septembar, kada je Minja ugledala ovaj svet.

- Nije bilo lako, ali nismo odustajali. Punih 14 godina smo pokušavali bezuspešno da se ostvarimo kao roditelji. Posle toga smo se prijavili za program vantelesne oplodnje i uputili su nas u Valjevo. U početku smo bili malo skeptični zašto Valjevo, ali ne Beograd, ali kada smo došli i videli sve te zaposlene pune entuzijazma, verovala sam u sve njih i nekako sam znala da ćemo uspeti. Na sreću, prvi veštačka oplodnja je bila uspešna, tako da sam zahvaljujući tim ljudima ostvarila svoju najveću želju - priča Danka Sredojević (42), mama trgodišnje devojčice Minje.

Foto: VTO Foto: VTO

Ova žena iz Prijepolja kaže da joj je 21. januara 2013. godine potvrđeno da je ostala u drugom stanju, međutim, kaže da je "odahnula" tek kada je Minja došla na ovaj svet.

Foto: VTO Foto: VTO

- Nije bilo lako. Bila sam u velikom strahu da li će sve proći kako treba. Na kraju ispalo je najbolje, a moja Minja je malo poranila, umesto krajem septembra, rodila se 1. septembra, možda zato što sam ja učiteljica, pa je došla na ovaj svet baš na taj dan - priča kroz šalu mama male Minje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posle Minje na svet su stigli blizanci Dunja i Stefan iz Čačka, a u Valjevu je 7. septembra rođen Vuk. Do kraja 2013. rođeno je deset beba i to četiri dečaka i šest devojčica.

MAMA ZA GINISA: Sa 65 godina rodila ČETVORKE, ali to nije sve!

- Već sledeće godine rođeno je 30 beba, dečaci su imali prednost i to 20 dečaka i 10 devojčica, dok je prošle godine rođeno 70 beba i to približno izjednačeno po polu sa 38 dečaka i 32 devojčice. Od početka ove godine do sada rođena je 61 beba nastala u procesu u Centru za vantelesnu oplodnju- navodi se u saopštenju valjevskog Centra za VTO.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iz godine u godinu sve je veći broj parova koji roditeljstvo mogu ostvariti jedino uz pomoć biopotpomognute oplodnje. Iz tog razloga su sve brojnije i opštine koje finansiraju proces za svoje sugrađane jer je prepoznat problem nataliteta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema statistici Centra za VTO iz godine u godinu se duplira broj parova koji potraže pomoć na svom putu roditeljstva. Upravo zbopg toga u planu je proširenje kapaciteta i kadrovsko pojačanje.

NAJVAŽNIJA VEST DANAS: Obezbeđeno dodatnih 1.000 mesta ZA VANTELESNU OPLODNJU!

Iz Centra za VTO najavljuju da je, s obzirom na to da su svi zaposleni uvek ispred sebe stavljali visoke ciljeve, u planu uvođenje novih dijagnostičkih metoda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U pitanju su svetski standari, a odnose se na prenatalnu dijagnostiku, a to su ispitivanja na nivou genetike, PGD i PCR metode za bolju selekciju embriona.

Foto: VTO Foto: VTO

Rad Centra od početka, već tri godine, pomažu ljudi dobre volje iz najrazličitijih svera društva, tako da su nedavno veliko još jednom pokazali donatori iz sveta sporta, politike, ali i privrede, darujući sredstva za nabavku nove opreme, saopšteno je iz Opšte bolnice povodom godišnjice postojanja i uspešnog rada jedinstvenog Centra za vantelesnu oplodnju.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA