≫ 

STRAVIČNA VEST: "Crna mamba" stigla u Srbiju! (FOTO) (VIDEO)

To je loša, nekvalitetna supstanca koja hara tržištem i koju najčešće koriste oni najsiromašniji, a najviše tinejdžeri. Zbog lošeg sastava najčešće "udara" na nervni sistem, izaziva dezorijentisanost, smanjuje osećaj gladi, prouzrokuje agresivnost, a prilikom uzimanja većih doza može dovesti i do smrti

  • 5

"Crna mamba", nova smrtonosna droga koja je za dve godine odnela 29 života u državama Evropske unije, stigla je u Srbiju i na ulicama se može "nabaviti" za 20 evra, saznaje Informer u Odeljenju za suzbijanje narkomanije MUP.

U SRBIJU STIŽE "CRNA MAMBA": Nova droga SEJE SMRT po Evropi, pronađena i u Sloveniji!

Ova sintetička droga još uvek nije zabranjena kod nas, iako izaziva nekonstrolisanu agresiju, komu i smrt, a zasniva se na bazi sintetičkog kanabisa.

U Srbiju je stigla preko Slovenije i Hrvatske, i prema saznanjima ovog lista u našoj zemlji se "masovno diluje", jer se ne nalazi na listi zabranjenih supstanci.

- Drog akoja se na ulici zove "crna mamba" odnedavno može da se nabavi i u Srbiji. To je sintetiči kanabioid, dakle, pripada grupi veštački napravljenog kanabisa. Proizvođači su samo promenili formulu i dobili novu supstancu koja nije na listi droga. A sve dok nije na listi, ova droga može da se prodaje bez krivičnog gonjenja. Na sreću, kod nas se ove liste češće ažuriraju, tako da se nadamo da će se uskoro registrovati - otkriva izvor Informera u Odeljenju za suzbijanje narkomanije MUP.

Prema stručnjacima, "crna mamba" nakon konzumiranja izaziva takvu agresiju, da onaj ko je koristi u napadu besa ostaje bez ikakve kontrole i može da ubije drugog čoveka, a u to su se uverili i u Sloveniji, gde se ova droga pojavila na ulicama Maribora, Celja i Novog Mesta.

Marko Nicović, policijski ekspert, objasnio je da je "crna mamba" sintetička, jeftina droga, koja je vrlo dostupna, jer može da se kupi za svega 15 do 20 evra po kesici.

- To je loša, nekvalitetna supstanca koja hara tržištem i koju najčešće koriste oni najsiromašniji, a najviše tinejdžeri. Zbog lošeg sastava najčešće "udara" na nervni sistem, izaziva dezorijentisanost, smanjuje osećaj gladi, prouzrokuje agresivnost, a prilikom uzimanja većih doza može dovesti i do smrti - objasnio je Nicović.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da bi ova droga mogla masovno koristi u Srbiji.

- Kada se pojavi neka nova "narkomanska poslastica", njoj ne treba puno vremena da obiđe region. Praksa je takva čim nestane droge na tržištu, dileri moraju da smisle nešto novo i to ponude svojim klijentima. To su najčešće jeftine supstance, koje oni mešaju sa raznim biljkama, bojama i otrovima kako bi narkomani pomislili da je to nešto novo i specifično, što će dobro da ih "radi"! Najčešće su takve supstance kobne po život.

Pogledajte prilog o ozloglašenoj "crnoj mambi":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђоле001Земун

    8. septembar 2016 | 10:48

    Замолите Ницовића и уредника информера,пошто су дали цену да дају и адресу да деца не лутају

  • Cika Srba

    8. septembar 2016 | 10:23

    Za 20 evra moze i dop da se pazari

  • Velislav

    8. septembar 2016 | 10:19

    Ne nalazi se na listi zabranjenih supstanci!? Da li sam dobro pročitao!? Iza droge ne stoje dileri već moćnici u političkim i kraljevskim foteljama, tako da je sve jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA