INVAZIJA SMRDIBUBA NA SRBIJU: Ovo je JEDINI način da ih ubijete, a da vam se ne osvete! (FOTO)

Kako bi se izbegao smrad, ne treba ih dirati rukama i uznemiravati, već podmetnuti komad novine ili neke krpe da se popnu na nju pa ih tek onda izbaciti iz stana

  • 14
Smrdibuba, Halyomorpha halys

Foto: Wikipedia/PermanentVacay

Smrdibube zavladale Srbijom! U poslednjih nekoliko dana primećen je povećan broj zelenih buba, koje, osim neprijatnosti koje izazivaju svojim prisustvom, nenormalno smrde. Zato je bitno voditi računa pri njihovom izbacivanju. 

 

Ovi insekti su aktivni tokom celog dana, međutim, pošto su noći postale svežije tada su i najdosadnije jer, upravo, tada "napadaju" stanove, kuće, garaže, špajzeve, kuhinje u potrazi za toplijom sredinom.

 

SMRDIBUBE NAPADAJU: Najezda smrdljivih insekata na Beograd, evo kako da se odbranite!

 

Radmila Zlatić Sibinović, diplomirani biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju objašnjava za Telegraf da je prisustvo ovih insekata koji su iz porodice stenica, povećano jer traže zaklon od nepovoljnih vremenskih uslova.

 

- U stanovima je toplo i to ih privlači. Pritom, traže i pogodna mesta gde bi provele zimu - kaže Zlatić Sibinović.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

STRAŠNA VEST: Čovek ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice, LUTA BEOGRADOM!

 

Ove bube, koje su poreklom iz Istočne Azije, i koje se mogu naći u šumama širom sveta, najčešće su braon i zelene boje. Bez obzira na boju, smrad se ne razlikuje.

 

Kod većine vrsta miris je isti. Podseća na korijander, a potiče od aldehida u izlučevini - rekla je Zlatić Sibinović.

 

Prema rečima naše sagovornice, smrdibube se pojavljuju sa prvim toplim danima. Već krajem februara početkom marta ukoliko su povoljni klimatski uslovi one se aktiviraju. Uglavnom miruju na biljci iz koje sišu sokove.

 

Foto: WIkipedia/Yerpo

Foto: WIkipedia/Yerpo

 

Ovo su TRI NAJSMRTONOSNIJA insekta na planeti, a Srbija ih je PUNA!

 

Inače, osim što smrde, nisu opasne:

 

- Kada su uznemirene i u opasnosti izbacuju iz tela smrdljivu tečnost kao odbranu. Zbog toga su i neukusne potencijalnim predatorima koji bi se njima hranili. Kako bi se izbegao smrad, ne treba ih dirati rukama i uznemiravati, već podmetnuti komad novine ili neke krpe da se popnu na nju i onda ih izbaciti iz stana.

 

Jedini način da ubijete smrdibube, ako ne želite samo da ih izbacite napolje, a da vam se ne osvete stravičnim smradom, jeste da iskoristite neki od sprejova protiv insekata.

 

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    13. septembar 2016 | 17:38

    Sa praznom pvc flasom je lakse Stisnete flasu i prinesete blizu bube i kad pustite ona je unutra i tako sledeca posle cep i ne smrde. Poz

  • bubasvaba

    18. septembar 2016 | 17:18

    e sad bas da je "stravican smrad", malo ste preterali. ima i gorih smradova (na primer znoj u autobusu). inace mozete da ih potamanite onim RAID-om koji koristite za komarce. naprskate direktno smrdibubu, ona se posle malko uznemiri i pocne da trckara (ali ne ispusta smrad) i vrlo brzo padne na pod. isprobano, deluje. da njena smrt ne bude uzaludna, ubacim je u saksiju s biljkama, da postane djubrivo. bas kao da je uginula u sumi.

  • Сале Лш.

    13. septembar 2016 | 17:19

    Ове године су напале парадајз. Помоћу којих се хем. средстава уништавају?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA