Neke škole u Srbiji već su uvele uniforme: EVO KAKO TO FUNKCIONIŠE U PRAKSI (VIDEO) (FOTO)

Na uvođenje uniformi uticala su brojna istraživanja koja pokazuju da deca razvijaju osećanje pripadnosti školi i zajedništva sa vršnjacima, kažu u nadležnom ministarstvu

  • 3

Sve je izvesnije da će novi ministar Mladen Šarčević izdejstvovati da se, nakon tri decenije, vrate uniforme u škole. O tome kako će i kada biti uvedene, još ne znaju ništa u nadležnom ministarstvu, ali je sigurno da će one biti praktične i da će svaka škola imati svoje boje. Neke od njih već ih imaju sa svojim obeležjima.

"Još uvek nije precizno definisan zakonski okvir koji bi regulisao nošenje uniformi. Za sada je to inicijativa koja je potekla iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali će biti doneta ukoliko se saglase predstavnici saveta roditelja, aktivi direktora i druga relevantana tela. Ideja jeste da svaka škola ima svoje boje, da budu praktične, udobne i bliske ukusu dece, koja bi svakako bila pitana šta je to što žele da nose", rekli su u ministarstvu.

OVAKO IZGLEDAJU UNIFORME U ŠKOLAMA U SRBIJI: Nikom nije jasno zašto je baš ova boja izabrana (FOTO) (VIDEO)

Kako kažu, na uvođenje uniformi uticala su brojna istraživanja koja pokazuju da deca razvijaju osećanje pripadnosti školi i zajedništva sa vršnjacima.

O tome kako bi one trebalo da izgledaju uveliko se spekuliše. Postoje one plave koje su se nosile u vreme bivše Jugoslavije, preko kecelja, do uniformi po kojima se prepoznaju britanske škole. Ipak, dosad su najčešće birane plave uniforme, što je otvorilo brojne debate na društvenim mrežama, gde neki podržavaju plavu boju, a neki su protiv nje.

Printskrin: Youtube/Elta HD Printskrin: Youtube/Elta HD

POKRENUTA INICIJATIVA: Vraćaju se uniforme u osnovne i srednje škole?

Kakve god bile, roditelji, pogotovo dece koja su trpela vršnjačko nasilje, slažu se da su uniforme neophodne da bi se deca socijalno izjednačila i smanjila podela na siromašne i bogate. Nastavno osoblje, takođe, smatra da bi se sa njima uveo red u obrazovnim ustanovama.

Od pre nekoliko godina na snazi je rešenje po kome škole same mogu da biraju da li će uvesti uniforme. Trenutno je svega nekoliko škola u Srbiji, uglavnom osnovnih, samoinicijativno uvelo ovakav način odevanja svojih đaka.

Foto: Promo Foto: Promo

Nova školska godina, NOVA PRAVILA? (VIDEO)

Nenad Bjelobaba, pomoćnik direktora u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči kaže za "Telegraf" da su od maja prošle godine uveli uniforme za đake prvake u toj školi kako bi uspostavili ravnopravnost među svom decom. Piilot-uniforme su finansirali iz donacija Opštine Grocka.

Foto: Promo Foto: Promo

- Dečaci su dobili plave, a devojčice ljubičaste uniforme na kojima je grb škole. Deci se uglavnom dopalo, samo što su to deca koja brzo rastu, pa im uniforme postanu tesne. Uskoro ćemo da se sastanemo sa Savetom roditelja kako bismo odlučili ko će da finansira nove uniforme jer je to za školu veliki trošak i da li da praksu nošenja uniformi prenesemo i na starije razrede - kaže Bjelobaba.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран 80

    16. septembar 2016 | 21:25

    Коначно једна права иницијатива у министарству просвете.Деца од малена изгледају као мали манекени,а не ретко и они сами виде међусобно чија је гардероба скупља и ту почиње дељење и задиркивање.Подржавам у потпуности!!!

  • Dr dejan

    16. septembar 2016 | 21:28

    Ko u stara vremena baš lepo

  • Putin R.S

    17. septembar 2016 | 10:47

    Super. I meni se svidja. Da ne bude razlike medju decom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA