Inflacija će biti veća od dva odsto! Evo šta će sve poskupeti!

Ako se uzme u obzir da će sadašnja inflacija od 1,2 odsto, prema njihovim predviđanjima porasti na 2,25 odsto u finansijskom sektoru i na dva odsto u privredi, to neće proći bez promena cena

  • 7

Bankari i privrednici u Srbiji očekuju nisku i stabilnu inflaciju kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku, odnosno do avgusta 2018, pokazala je avgustovska anketa Narodne banke Srbije. Ipak, ako se uzme u obzir da će sadašnja inflacija od 1,2 odsto, prema njihovim predviđanjima porasti na 2,25 odsto u finansijskom sektoru i na dva odsto u privredi, to neće proći bez promena cena. Stručnjaci veruju da će zbog ovoga najpre poskupeti najneophodnije namirnice za život.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je prognozirana inflacija u stvari prognoza koliko će potrošačke cene da porastu, što u konkretnom slučaju iznosi oko dva odsto, negde manje negde više, što opet zavisi od politike firmi.

Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 4 odsto, evo šta to znači za OBIČNOG GRAĐANINA SRBIJE!

- Kod porasta inflacije neće da se desi da poskupi benzin jer na njegovu vrednost utiču drugi šokovi na tržištu, ali će zato sve drugo da poskupi, nešto manje, nešto više. Najveća poskupljenja treba očekivati kod proizvoda namenjenih onima sa "dubljim džepom" kako firme ne bi ostale bez siromašnijih klijenata. Ovo važi i za najneophodnije artikle jer će narod svakako morati da ih kupuje bez obzira na cenu - objašnjava Stevanović.

Da se očekivanja ekonomista i privrednika o kretanju inflacije prenose i na cene, smatra konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević koji kaže da prognoze nisu nerealne, već da je pitanje šta će biti na duže staze.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

MERA NBS DALA REZULTATE: Građani se sve češće odlučuju da DUGUJU U DINARIMA

- Direktnog uticaja na cene neće biti, ali može biti indirektnog jer ko se bude vodio njihovom anketom, može da odluči da podigne cene usluga i proizvodnje. Ipak, ne treba previše brinuti jer na cene najviše utiču tražnja, ponuda i kurs - ističe Kovačević.

Za anketu NBS Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, kaže da je veoma optimistična, da je to inflacija na nivou stabilnih zemalja EU i da, ako se kao takva, održi, da je to super.

DRUGI PUT U DVA MESECA MMF PODIGAO PROGNOZU: BDP raste na 2,5 odsto!

- Najavljeno poskupljenje struje može da utiče na inflaciju i kad ona poskupi, porašće inflacija, ali će zato drugi proivodi da pojeftine i oni će takvi da je obaraju. U suštini, tok koji predviđaju treba da predstavlja stabilan način poslovanja i života - napominje Atanacković.

Pomenuta anketa takođe je pokazala i da su srednjoročna inflaciona očekivanja (odnosno za avgust 2018), niska i stabilna i iznose 2,8 odsto kod finansijskog sektora i dva odsto kod privrede.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA