≫ 

Još 102 dana imate priliku da zamenite ličnu kartu, u suprotnom vas čeka ogromna kazna

Zakonom o ličnoj karti propisano je da stare lične karte važe do 31.decembra 2016. godine

  • 21
Lična karta Foto: Telegraf

Svi punoletni građani Srbije koji još uvek imaju stare lične karte moraju ih lično zameniti u policijskim upravama i stanicama za nove elektronske do kraja ove godine.

Ko izgubi dokumenta, nova PLAĆA ČAK TRI PUTA VIŠE!

To znači da im je ostalo još tri i po meseca za zamenu, ali bi bilo dobro da to što pre učine, kako ne bi sačekali poslednje dane i napravili velike gužve i redove.

Zakonom o ličnoj karti propisano je da stare lične karte važe do 31. decembra 2016, a važeći Pravilnik predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata.

Lične karte se izrađuju s rokom važenja od deset godina, a obavezni su da ih imaju svi građani s napunjenih 16 godina, prenosi Srbija danas.

Državljani Srbije stariji od 65 godina mogu zahtevati izdavanje lične karte bez ograničenog roka važenja na obascu koji ne sadrži čip. Prilikom podnošenja zahteva za novu ličnu kartu treba priložiti staru i dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac lične karte i troškove izrade lične karte odnosno 928,80 dinara na račun NBS i 226 dinara na račun MUP-a Srbije.

Printskrin: paragraf.rs Printskrin: paragraf.rs

Novim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, građani su oslobođeni obaveze da sami pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Srbije.

Ipak, moraće kao i do sada, u cilju skraćivanja vremena potrebnog za izdradu lične karte, moći i sami da pribave ova dokumenta ukoliko to ne učine odmah.

Naime, ukoliko žele da im MUP obezbedi ta dokumenta treba više vremena pa samim tim moraju znatno ranije započeti proceduru zamene lične karte.

Ukoliko, pak, dočekaju nekoliko dana pre isteka zakonskog roka, onda moraju sami imati pripremljene izvode i uverenje o državljanstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA