≫ 

Kada ćemo prestati da plaćamo grejanje 12 meseci?

Dugo očekivana naplata grejanja po utrošku može da postane i noćna mora za građane Srbije

  • 15
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Zvanično  je stigla jesen, bliži se i sezona grejanja, a građani Srbije još uvek nisu dočekali da grejanje počne da se naplaćuje po utrošku. Ranije je najavljivano da bi ova vrsta naplate umanjila račune, ali sada saznajemo da bi ona mogla da postane i noćna mora za građane Srbije, jer bi računi mogli da se uvećaju i do 70 odsto!

ODJAVA SA CENTRALNOG GREJANJA SAMO DO 1. OKTOBRA: Cena zavisi od grada do grada, od 0 do 13.000 dinara!

Kako je ranije najavljivano, prelazak na naplatu po utrošku bi takozvani varijabilni deo računa umanjilo i do 30 odsto, međutim, sada su se tvrdnje promenile.

– U ovom trenutku u preko 90 odsto predajnih stanica (PS) u sistemu daljinskog grejanja JKP "Beogradske elektrane", ugrađena su merila toplote i vrši se merenje utrošene toplotne energije – naveli su iz Sekretarijata za energetiku.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Naplata po utrošku može i da uveća račune

Prema rečima zaposlenih u Sekretarijatu za energetiku, naplata po potrošnji ne znači i manji račun za grejanje jer analize merenja ukazuju na sledeće činjenice:

· U približno 1/3 zgrada (novije izgradnje) potrošnja na godišnjem nivou je manja od prosečne u Beogradu, na osnovu koje se izračunava cena toplotne energije.

· U približno 1/3 zgrada potrošnja je na nivou prosečne potrošnje u Beogradu

· U približno 1/3 zgrada (približno 100.000 stanova) potrošnja je značajno veća od prosečne.

– Ova uvećana potrošnja iznosi od 10 do 5o odsto, a u nekim slučajevima između 60 i 70 odsto. Ukoliko bi se prešlo na naplatu po potrošnji, oko 100.000 stanova bi imalo uvećane račune za grejanje za gore navedene procente. Imajući u vidu ove činjenice naplata po potrošnji nije samo tehnička stvar i mogla bi da izazove nesagledive negativne posledice – naglasili su iz Gradske uprave grada.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Stanari beogradskog naselja "Stepa Stepanović" imaju pozitivna iskustva u vezi sa naplatom po utrošku.

– Imam stan od 60 kvadrata, grejanje se naplaćuje po utrošku i zimi račun iznosi od tri do četiri hiljade dinara. Leti je oko 1500 dinara. Ja sam prezadovoljna, pogotovo kada uporedim s prethodnim iskustvima i računima za infostan – kazala je Biljana iz Beograda.

U ovom trenutku JKP "Beogradske elektrane" vrše naplatu prema potrošnji za ceo poslovni prostor i za stambene objekte koji su izgrađeni u poslednjih nekoliko godina i čije su se Skupštine stanara izjasnile za ovaj vid naplate. U ovu grupu stambenih objekata spada i naselje Stepa Stepanović.

– Svi obekti koji se snabdevaju toplotnom energijom iz PS u kojima su ugrađena merila toplote, mogu preći na naplatu po potrošnji ukoliko Skupštine stanara donesu odgovarajuće odluke i obrate se JKP "Beogradske elektrane" sa zahtevom da im se vrši naplata grejanja prema potrošnji – zaključili su iz Sekretarijata za energetiku.

(J.Prošić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čarls Bronson

    27. septembar 2016 | 21:46

    I kućni ljubimci trebaju da se prijave kao članovi domaćinstva jer i oni koriste i lift i piju vodu ,a čak se i više od ponekih ljudi kupaju .

  • Gooxi

    27. septembar 2016 | 21:16

    A da li postoji resenje da se potrosnja vode naplacuje po stanu?

  • Seljak mile

    27. septembar 2016 | 21:54

    Ispada da se na tom grejanju nalazi samo 300.000 stanova! Nesto to ne stima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA