BOŠNJAČKI MEDIJI NAPALI REFERENDUM: Broj izašlih je ispod 50 odsto, Dodik je propao!

Podaci su frizirani, reč je o upotrebljenim/popunjenim listićima, ne i izašlim biračima i to pokazuje da je Dodik bez političke snage - prenose bošnjački mediiji

  • 37

Referendum je propao, a Milorad Dodik, koji će nastaviti sa rušilačkim delovanjem, doživeo je debakl, kratak je rezime 25. septembra bošnjačkih medija.

REFERENDUM U RS: Objavljena konačna izlaznost, glasalo 55,7 odsto birača (FOTO)

Podaci su frizirani, reč je o upotrebljenim/popunjenim listićima, ne i izašlim biračima. Navedeno pokazuje da je Dodik bez političke snage, čak i da Karan govori istinu, a ne govori. Realno, Dodik je doživeo totalni debakl, prenosi avaz.ba.

Ovo su neke od činjenica u vezi sa referendumom, na koje se pozivaju bosanski mediji:

1. Referendum je održan. Milorad Dodik načinio je taj konačni javni antinacionalni korak i omogućio raspakivanje Dejtona, ugrozio bezbednost Regiona, stavio se na stranu Rusije, nasuprot SAD i Zapada. Ujedno, otvorio je put ka Referendumu o ingerencijama Suda i Tužilaštva BiH, koji je već izglasan u NSRS, ali Odluka nije objavljena u Službenom glasniku.

2. Odluka Ustavnog suda BiH, kojom je ukinut datum Dana Republike, bila je dobar povod za Pripremni Referendum, čiji je cilj ispitivanje odlučnosti Zapada u odbrani Dejtona. Referendum nije održan zbog Dana Republike, kako žele da ga predstave. Referendum je održan zbog Referenduma, on je svrha sam sebi, kako bi otvorio naredne korake - referendum.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

3. Moguće je svaki čas objaviti Odluku o sprovođenju Referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, nakon čega bi usledilo novo izjašnjavanje građana i defakto osamostaljenje RS po principu Severnog Kipra, Južne Osetije, Abhazije ... RS bi postala nezavisna, iako nepriznata država.

4. Da li je Dodik spreman na taj korak? Naravno, pod uslovom da Zapad adekvatno ne reaguje nakon Pripremnog Referenduma za osamostaljenje, što jeste upravo završeni o datumu Dana Republike.

5. Ukoliko Zapad ne reaguje/mlako reaguje, prihvati makijavelističke objašnjenja režimu da je "referendum sprovođenje odluke Ustavnog suda" (iako je u najavi bio njeno odbacivanje), brutalno rušenje Dejtona novim Referendumom uslediće, najkasnije, na proleće. Presedan, Referendum, se već desio - niz koji će uslediti, ukoliko reakcije ne bude, postaće pravilo.

6. Objašnjenje kako Dodik ne bi dobio podršku za takve poteze čak ni iz Beograda (realno ni Moskve, bar zvanično) "ne pije vodu". Nije dobio podršku ni za ovaj Referendum pa ga je održao!

7. Da li će Zapad reagovati? Ukoliko ne reaguje onda će Dodik sprovesti svoje. On nema kud, kolosek na kom se nalazi je jednosmeran!

8. Zapad će reagovati, previše su poniženi kako bi prećutali; Dodik im nije bacio samo "rukavicu u lice" nego ih je udario "nogom u glavu".

9. Nekoliko bitnih stvari važno je uočiti:

- Dodikova poseta Putinu nije dala očekivani efekat u RS, niti je dovela do euforije. Dodik i savetnici precenili su taj akt u analizama. Nakon svega pokazalo se da mu je doneo mnogo više štete nego koristi!

- Beograd se izmakao, bez šansi da se primakne Dodiku po pitanju odbrane zbog održanog Referenduma, jer je Dodik sada radioaktivan.

- Izlaznost građana je daleko ispod očekivanog. Samo (najmanje) 75 posto izašlih davalo je Dodiku neku argumentaciju i određenu političku snagu, sa kojom je Zapad trebalo  da računa. Siniša Karan, predsednik Komisije za referendum RS, izbegao je da kaže koliki je  broj izašlih, navodeći da "procenjuje" da je izašlo između 56-60 posto. To nije istina, podaci su frizirani. Reč je o upotrebljenim/popunjenim listićima, ne i izašlim biračima.Navedeno pokazuje da je Dodik bez političke snage. Čak i da Karan govori istinu, a ne govori realno, Dodik je doživeo totalni debakl.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

10. Dodik se precenio, ugrozio je Regionalnu bezbednost i na kraju pokazao da je njegova specifična težina tek malo više od Nula.

11. Ostaje otvoreno pitanje kako će Zapad reagovati: prema pojedincima ili prema kolektivitetu? Realnije je prema pojedincima, jer bi udar na kolektivitet dao Dodiku novu snagu. Bio bi to nepotreban akt, kada je već njegova politička karijera okončana.

12. Sam referendum prošao je bez incidenata. To je i te kako važno.

U još nekoliko tačaka bosanski mediji su osuli paljbu po Miloradu Dodiku.

(Telegraf.rs / Izvor: Avaz.ba)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teri

    26. septembar 2016 | 13:39

    PORUKA ZA OVE BOSNJACKE MEDIJE. Svi ste pozvani i nikom nije bilo zabranjeno da bude posmatrac na referendumu.A zasto niste to vi znate.Sad je kasno da prdite i pricate glupost kad nemate prave informacije.Zato STFU.

  • ArminBosna

    26. septembar 2016 | 13:26

    Srbi kao narod su pokazali da im nije do mira. Vecina obicnih gradjana i u manjem entitetu i u srbiji je podrzala referendum iako cijeli svijet ga osudjuje, pokazali ste da niste za vladavinu prava, da u vama vrvi ideja o velikoj srbiji, ali nazalost nece vam proci. Bosna je prezivjela rimsko carstvo, osmansko carstvo, austrougarsko, dvije jugoslavije, pa prezivjet ce i ovo. Sva ova carstva nabrojana vise ne postoje, a Bosne postoje. Logicki se pitam ide li to RS istim putem?

  • Armin

    26. septembar 2016 | 13:26

    Srbi kao narod su pokazali da im nije do mira. Vecina obicnih gradjana i u manjem entitetu i u srbiji je podrzala referendum iako cijeli svijet ga osudjuje, pokazali ste da niste za vladavinu prava, da u vama vrvi ideja o velikoj srbiji, ali nazalost nece vam proci. Bosna je prezivjela rimsko carstvo, osmansko carstvo, austrougarsko, dvije jugoslavije, pa prezivjet ce i ovo. Sva ova carstva nabrojana vise ne postoje, a Bosne postoje. Logicki se pitam ide li to RS istim putem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA