≫ 

Legija progovorio o Ćuruviji, "mozak operacije" bio je Rade Marković

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u Zabeli, jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima

  • 8

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije svedočenjem bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

LEGIJA BLOKIRAO POLA BEOGRADA: On je ključni SVEDOK na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića. Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić.

Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze, ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Ulemek je objasnio da ga je u 2000. godini Marković pozvao radi nekog hapšenja i da je potom pitao Markovića ko će biti "navigatori", odnosno osobe koje će da pomožu i asistiraju prilikom hapšenja.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- On mi je rekao: 'Oni Radonjini što su ubili Ćuruviju - rekao je Ulemek i dodao da je potom izašao iz kancelarije i ispred vrata zatekao Romića i Kuraka sa kojima je kratko popričao, navodi "Alo!".

Zoran otkrio odakle modrica na licu njegove monstruozno ubijene Jece! (VIDEO)

Pre početka svedočenja Ulemeka, Radomir Marković i njegov advokat Vladimir Marinkov zatražili su da kao svedok bude ispitana članica Komisije za istraživanje ubistva novinara Ljiljana Smajlović koja je bila u publici. Oni su rekli da Ljiljana Smajlović treba da bude ispitana jer je u javnosti iznosila "neke stvari vezane za slučaj".

Odbrana oštećenih i tužilac usprotivili su se tom predlogu, a sudsko veće saopštilo je da će o tome odluku doneti u daljem postupku.

Ljiljana Smajlović je potom napustila sudnicu, piše "Alo!".

POTVRĐENO - SRPSKI MONSTRUM DOBIO 40 GODINA: Stavljena tačka na svirepo silovanje i ubistvo male Ivane!

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u Zabeli, jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Foto: Profimedia/AFP, Medija centar Beograd Foto: Profimedia/AFP, Medija centar Beograd

Tužilaštvo i advokati oštećenih usprotivili su se tom predlogu, objasnivši da je svedok bio upozoren na obavezu čuvanja državne tajne i da je mogao da ne odgovara.

Sudsko veće odlučilo je da Ulemek počne da svedoči, a da će tom predlogu naknadno da se izjasni.

Milorad Ulemek Legija doveden je iz Požarevca na saslušanje u Specijalni sud u Beogradu, gde će danas svedočiti u procesu za ubistvo vlasnika i glavnog urednika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

UŽAS KOD ADE: U saobraćajnoj nesreći povređeni MAJKA i DETE!

Legija se smatra jednim od ključnih svedoka na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine

Sve vreme, kolonu pod jakim policijskim obezbeđenjem u kojoj je bio Legija, nadletali su helikopteri, a saobraćaj je bio zaustavljan kako je kolona prolazila.

Kada je kolona stigla u Beograd, bila je zatvorena Ustanička ulica, a helikopteri su i dalje nadletali trasu kojom je transportovan čovek osuđen, između ostalog, i za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ulemek je u januaru 2014. godine dao iskaz Tužilaštvu za organzovani kriminal, posle čega je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih za ubistvo Ćuruvije.

STRAVIČNA NESREĆA NA AUTO-PUTU: Turčin pokosio dva radnika u zaustavnoj traci, pa peške pobegao!

Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem sutra, a ukoliko ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Churuvije.

Takođe, tužilac, advokati, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja, prenosi "Alo!".

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Za ponedeljak i utorak takođe su je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana", braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđića i krivičnih dela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

PONOVLJENO SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: Jezički razumem šta piše u optužnici, ali ovako ne - to je izmišljena priča uz lažna svedočenja!

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Carinici su prišli "audiju" sa nemačkim tablicama. Mislili su da nema ništa sumnjivo, a onda su ugledali ručni frižider...

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Churuvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    28. septembar 2016 | 18:17

    Legija kao i uvek govori samo istinu. Svidjalo se to nekom ili ne. Najbolji legionar. Profesionalni vojnik.Kao i uvek, odan svojoj državi i svom srpskom narodu. Samo napred... glavu gore...Pravda je spora ali dostižna.

  • AntiBot

    26. septembar 2016 | 17:33

    A Zastitnik je sa njim saradjivao tesno...

  • Miloš

    26. septembar 2016 | 22:08

    Kakva je to sluzba kada svoje pustaju niz vodu, fujjjj za njih. Sposobni samo da hvataju svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA