≫ 

DA, SRBI SU MEĐU NAJSTARIJIM NACIJAMA NA SVETU: Ali sigurno ćete se zgranuti kada čujete na kom smo mestu!

Procene su da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva naše zemlje činiti osobe starije od 65 godina

  • 3

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas da se, prema podacima Ujedinjenih nacija, stanovništvo Srbije ubraja među pet najstarijih na svetu, a projekcije Republičkog zavoda za statistiku u narednih 30 godina ukazuju na to da će se starenje stanovništva u Srbiji nastaviti.

NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci!

- Ovom trendu doprineće i konstantni odlazak mlađih generacija, naročito radno sposobnog stanovništva u reproduktivnom dobu, iz sela u gradove ili u inostranstvo, te su procene da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva naše zemlje činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama -  upozorio je Ombudsman povodom Medjunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra.

Najveći broj starijih osoba obraća se Ombudsmanu u vezi sa ostvarivanjem prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i u vezi s načinima na koje mogu da ostvare odredjene pogodnosti prilikom plaćanja komunalnih usluga, poreza i drugih dažbina.

Najstariji stanovnici Zvezdare "dočekali" prvi Klub za stare

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Njihova obraćanja i pritužbe ukazuju na izuzetno nizak nivo prihoda i težak materijalni položaj starijih osoba, od kojih je značajan broj onih koji su u situaciji da na različite načine finansijski, čuvanjem dece i obavljanjem kućnih poslova, uzgojem živine i stoke, voća i povrća u okviru domaćinstva doprinose kućnom budžetu svoje dece i unuka - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IQ

    30. septembar 2016 | 19:30

    До 2041. са данашњим примањима треба преживети, пре ће бити да ће се пола становништва одселили, имигрирати.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    30. septembar 2016 | 18:50

    Izumrećemo ko žabice

  • džordž

    1. oktobar 2016 | 15:08

    iz srbije odlaze zdravi,mladi,pametni,školovani i reproduktivno sposobni a ostaju poltroni i glasači..za vlast idealno,koga briga za to ?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA