OMILJENI AUTOMOBIL SVAKOG JUGOSLOVENA: Prvi "jugić" je bio ručno napravljen i poklonjen Titu, a ovako je izgledao (VIDEO)

Čuveni automobil će sutra napuniti tačno 38 godina, a dizajn vozila koji će kasnije biti poznat kao Yugo 45 napravljen je u Italiji

  • 8

Prvi model legenardnog automobila "jugo" predstavljen je 2. oktobra 1978. godine i poklonjen je predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Ovaj "jugo" je slikan u Torontu i mislićete da je kao i svaki drugi. Ali, kad budete videli tablice...

Čuveni automobil će sutra napuniti tačno 38 godina, a dizajn vozila koji će kasnije biti poznat kao Yugo 45 napravljen je u Italiji.

Prvi automobil je ručno sklopljen, a zanimljivo je to što je masovna proizvodnja ovog vozila počela u godini nakon Titove smrti, a kao službeni datum početka serijske proizvodnje upisan je 28. novembar 1980. godine.

Auto koji je mnogo prošao, a u jednom trenu u Americi se dobijao gratis za kupce "kadilaka", možda i nije bio neko čudo automobilske industrije, ali za kojeg sasvim sigurno mnoge veže nostalgija.

Kako je taj prvi Yugo izgledao, može se videti u mini dokumentarcu "Yugo - kratka autobiografija".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    1. oktobar 2016 | 22:29

    Тешко да је био омиљен, више је био нужно зло. Најгора канта, када купиш нов не знаш да ли ће прећи 100000км без грешке или ће све да се распадне после 10000. Ваљда како је мајстор био расположен? Ауто са јако ружним задњим крајем и очајним гепеком, није ни чудо што је одбачен као неуспео дизајн за Фиат 127. Парадоксално, и са таквим Југићем смо били срећнији него сада.

  • D.P.

    1. oktobar 2016 | 19:19

    Izvinjavam se. Da ostale možda nisu sklapali nogama ili možda roboti iz japana

  • BASA

    1. oktobar 2016 | 19:53

    Jos uvek se Yugici voze ! Proizvodili bi se I dalje , da su mudre glave koristile nove tehnologije , obnovili sta treba ! Rekonstruisali ga , produzili I prosirili , kao sto se to radi u svetu ! Fiat , Reno , Mercedes ! Samo im menjaju , Nazive ! Sada kada je svet u kolapsu , a za strani auto mora da se ceka po nekoliko meseci za rezervni deo ! Za nas auto bi moglo da se kupi na svakom cosku !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA