Srbija ima više od 700.000 ljudi sa dijabetesom! I ne mogu svi da dođu do lekova

U Srbiji dijabetes ima više od 700.000 ljudi

  • 5

Predsednik Republičke komisije za dijabetes Nebojša Lalić izjavio je danas da se oboleli od dijabetesa u Srbiji susreću sa teškoćama u dijagnostici i da ne mogu da ostvare optimalnu kombinaciju lekova, jer lekovi nisu svima dostupni.

- Nisu uvek svi lekovi svima dostupni i na tome radimo. Treba unaprediti dijagnostiku, lečenje, ali i prevenciju dijabetesa kod nas - ukazao je Lalić za RTS.

On je dodao da je kod nas registrovano i poznato, i lekarima i pacijentima, praktično sve što je uključeno u dijabetološku zaštitu, ali je problem u finansijskoj strani.

Lalić je istakao da se radi na rešavanju problema i da se ulažu napori da inovativni lekovi budu dostupni svim pacijentima kojima je to potrebno.

Kaže i da je "ključ" lečenja šećerne bolesti u intenzivnosti, te dodaje da bi trebalo svi da se mobilišu i rešavaju probleme.

Kako navodi RTS, u Srbiji dijabetes ima više od 700.000 ljudi, dok u svetu od posledica dijabetesa jedna osoba umre na svakih šest sekundi, a Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godinu posvetila dijabetesu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    3. oktobar 2016 | 10:27

    На жалост,и млади обољевају.Велика је напетост међу грађанима,а стресова све више...

  • Žeka

    3. oktobar 2016 | 10:55

    U nasoj zemlji vlada "apotekarskamafina"koja bi za male pare da diktira narodu

  • ATIMUS

    3. oktobar 2016 | 11:12

    Uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA