ATENTAT NA KIRU GLIGOROVA BIO NAJAVLJEN U KNJIZI: "Plan je bio da se Makedonija uvuče u rat i rasparča" (FOTO) (VIDEO)

Gligorov je kasnije izjavio da je neposredno pre atentata dobijao pretnje, a to je potvrdio i njegov sin Vladimir, veleći da je njegov otac hteo čak i da se nagodi sa atentatorima

  • 3

Danas se navršila 21 godina od pokušaja ubistva prvog predsednika Makedonije Kire Gligorova, koji je u 94 godini umro prirodnom smrću 1. januara 2012. godine.

MAKEDONIJA ZABRANILA EMITOVANJE SRPSKE MUZIKE: Od subote startuje novo pravilo!

Misterija je ostala, a naručioci i izvršioci atentata su i dalje nepoznati. Nejasna je spora i diletantska reakcija policije nakon atentata, kao i smrt nekoliko policijskih službenika koji su direktno bili uključeni u istragu.

Gligorov je kasnije izjavio da je neposredno pre atentata dobijao pretnje, a to je potvrdio i njegov sin Vladimir, veleći da je njegov otac hteo čak i da se nagodi sa atentatorima. Kiro Gligorov nikada nije otkrio da li zna ko mu je pretio smrću i ko stoji iza atentata na njega.

I tadašnji predsednik makedonske Skupštine, Stojan Andov je pričao da je MUP znao za pretnje, ali ih nije istražio.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Pre i posle atentata organi nisu izvršili svoju obavezu, već su podbacili. Predsednik Gligorov je još pre atentata tvrdio da su mu pretili smrću, a policija nije istražila tu informaciju - rekao je Andov.

Pozivajući se na poveljive obaveštajne informacije, pa i one iz CIA, članovi Foruma za bezbednost i Udruženje veterana i rezervista odbrane i bezbednosti, koji su pre tri godine u Skoplju promovisali publikaciju vezanu za atentat na Gligorova, tvrde da su u nekim balkanskim centrima postojale opcije o vojnoj intervenciji na Makedoniju, a smetnja im je bio Gligorov. Atentat na njega trebao je da promeni strukturu u Makedoniji. Ideja je bila da se državi skine glava, da se rekonponuje vladajuća struktura u Makedoniji i da se ona, uoči Dejtona, uvuče u rat i rasparča.

Izdavači te publikacije su rekli da su zbog povećanog interesa oko pokušaja ubistva Gligorova dobili signale da mogu biti ugroženi i njihovi životi. Makedonska novinarka Mirka Velinovska tvrdi da je atentat na Gligorova, čak dva meseca pre nego što se desio, do detalja bio opisan u knjizi "Ratni ples" Tima Sebastijana, koju je objavio londonski Orion. Jedina razlika sa istinom je bila to što se u knjizi atentat desio ispred Grand hotela, a ne na ulici Makedonija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- U knjizi je do detalja bio opisan atentat. Autora knjige sam tražila po celom Londonu. Našla sam njegovu izdavačku kuću, a autor je bio negde u Kambodži, a predhodno u Bosni i Hercegovini. Znači, oni rade kao agenti, a potom izdaju knjige - kaže Velinovska.

Da podsetimo, u 9 sati i 50 minuta, 3. oktobra 1995. ispred hotela Bristol u centru Skoplja, eksplodirala je daljinski upravljana eksplozivna naprava postavljena u parkiranom automobilu "Ami 8" u trenutku kada je pored njega prolazio automobil makedonskog predsednika. Gligorov je preživeo atentat sa teškim povredama glave.

Policija je utvrdila da je u autu bilo 4,5 kilograma razornog plastičnog eksploziva semteks. Ni obimna istraga ( 188.000 legitimiranja građana, 33.000 pretresa objekata i 115.000 vozila i 30-tak privedenih ), niti nagrada od milion tadašnjih nemačkih maraka koja bi policiju dovela do počinioca, nije dala nikakve rezultate.

Istraga atentata na Gligorova nije stopirana, ali kako vreme prolazi, sve su manje šanse da se počinioci otkriju i kazne.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA