PORAŽAVAJUĆE: 385 miliona dece živi EKSTREMNOM SIROMAŠTVU!

U ovim zemljama preko jedne petine dece umire od gladi

  • 1

Skoro petina dece u zemljama u razvoju širom sveta živi u ekstremnom siromaštvu, odnosno ukupno 385 miliona njih, pokazuje najnoviji izveštaj Grupacije Svetske banke i Unicefa.

SAHRANJEN TINEJDŽER KOJI SE UBIO ZBOG NEMAŠTINE: Za Stefanovu smrt smo odgovorni svi!

U 2013. godini je 19.5 odsto dece živelo u domaćinstvima u zemljama u razvoju sa prihodima od 1,90 dolara dnevno ili manje, u poređenju sa samo 9,2 odsto odraslih, navodi se u izveštaju pod nazivom "Okončanje ekstremnog siromaštva: fokus na deci" (Ending Extreme Poverty: A Focus on Children), koji je objavljen u ponedeljak.

Najveći broj dece živi u esktremnom siromaštvu u Podsaharskoj Africi, odnosno više od 50 odsto njih, dok 36 odsto njih živi u Južnoj Aziji, a 30 odsto u Indiji, prenosi AP.

Foto - Ilustracija: Pixabay Foto - Ilustracija: Pixabay

Grupacija Svetske banke i Unicef su pozvali vlade da se usredsrede na decu u svojim nacionalnim planovima o smanjenju siromaštva, kao i da ojačaju programe koji pomažu deci i daju prednost ulaganjima u programe, od kojih korist imaju najsiromašnija deca.

SIROMAŠNI GEJEVI SU IZBAČENI IZ ZEMLJE I ŽIVE U KANALIZACIJI: Oko njih su pacovi i smrad, odozgo im preti smrt (VIDEO)

- Ne samo da je verovatnije da deca žive u ekstremnom siromaštvu, efekti siromaštva najviše štete deci - naveo je u saopštenju izvršni direktor Unicefa Entoni Lejk ističući da su deca u najtežem položaju jer ono što im je uskraćeno utiče na razvoj njihovih tela i umova.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Svetska procena o deci, koja žive u ekstremnom siromaštvu, zasnovana je na podacima iz 89 zemalja, koje predstavljaju 83 odsto svetske populacije zemalja u razvoju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    4. oktobar 2016 | 13:58

    Mi nas troje zivimo od 23 hiljada dinara i sta mislite koliko isto tako moraju da zive a sto da pricam dali jedemo ili i ne i koliko i ata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA