≫ 

U CARSTVU SRPSKIH GROBOVA: Niklo stambeno naselje za mrtvace (VIDEO)

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je "svoju kuću" uredio prema svojim mogućnostima

  • 73

Gasterbajteri Braničevskog kraja poznati su kao strastveni neimari. Teško zarađeni novac u tuđini troše na izgradnju velelepnih vila u rodnom kraju. Ali svoj neimarski duh preneli su i na groblja. U prethodnih nekoliko godina lokalna groblja više liče na stambena naselja.

Jedno takvo groblje nalazi se u selu Smoljinac koje se nalazi na 20 kilometara od Požarevca.

Na prvi pogled groblje u ovom selu liči na zgusnuto stambeno naselje. Kuće pravilno poređane jedna uz drugu, u par redova. Kao i u svakom drugom naselju svako je "svoju kuću" uredio prema svojim mogućnostima. Mahom su građene tipski, a ima raznih fasada, uglavnom se razlikuju po boji i kvalitetu. I o stolariji se mislilo, te je većina prozora i vrata od kvalitetnog materijala. Tu su i krovovi u "četiri reda", ali i oluci koji se redovno menjaju.

SRBIJA DOBIJA SKORO TRI MILIJARDE EVRA: Sve više para stiže od gastarbajtera, evo šta to znači za nas!

Neki su ovaj prostor oplemenili i mini terasama ipred ili bašticama sa cvećem. Enterijer je mahom skoman, uglavnom se svodi na nameštaj, nekoliko stolica, sto, lampa, po koji kredenac. U svakoj od ovih večitih kuća nalazi se i spomen ploča pokojnika, ili bar slika, neizbezno cveće, omiljeni predmeti.

Prema rečima meštana, prva ovakva grobnica napravljena je daleke 1968. godine. Po uzoru na gradnju u ovom kraju, svaka sledeća napravljena grobnica kao i kuća morala je biti veća i modernija od komšijine. Kako su godine prolazile, stilovi su menjali, a danas je na ceni minimalizam, ali ne kamenorezački, nego opet arhitektonski.

TUGA: Evo zašto su u ovom delu Srbije ZARASLA GROBLJA, a nije ono što ste prvo pomislili! (FOTO)

Na ovom seoskom groblju danas ima oko 50 kuća, ali grobnih mesta ponestaje. Za okolne placeve vlada prava pomama, a vlasnici istih nasmejano trljaju ruke. Prema rečima meštana, sada više ne postoji okvirna cena kvadratnog metra, nego se zemljište licitira, a pojedinci su za grobno mesto spremni da izdvoje sumu novca za koju bi mogli da kupe manji stan u obližnjem gradu.

Ovaj trend se proširio i na ostala sela Braničevskog okruga. Jelena Simić koja je sa pokojnim mužem provela radni vek u Beču, upravo pravi jednu sličnu grobnicu na groblju u selu Sirakovo.

(P. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baby

    4. oktobar 2016 | 21:50

    Dobro nisu i rostilj ispred ozidali,da zaloze kad se ogladni... Boze sacuvaj ,bolest je svacija

  • Crni

    4. oktobar 2016 | 22:25

    Strasno... Para dosta a pametno malo

  • Mara

    4. oktobar 2016 | 22:08

    Uzasss.....pare jeste zaradili ali ovo je katastrofa....uzassd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA