I Norveška najavila zabranu burke u školama i na fakultetima

Prošle nedelje je nošenje odeće koja pokriva lice zabranila Bugarska, a zabrane su odavno na snazi u Francuskoj i Belgiji, dok su najavljene u Švajcarskoj i Nemačkoj

  • 7

Nošenje burke biće zabranjeno u norveškim školama i fakultetima, najavio je norveški ministar obrazovanja, čime se ta zemlja priključuje nizu evropskih država koje su uvele slične mere.

I Bugari zabranili burke, a kazne su veoma stroge!

Desno orijentisana norveška vlada potvrdila je da razmatra tu odluku, a podršku za to ima i od opozicione Laburističke partije.

Zabrana bi trebalo da se odnosi samo na velove koji potpuno pokrivaju lice. Ostala tradicionalan islamska odeća biće dozvoljena.

Uprkos najavljenoj zabrani, ministar obrazovanja Isaksen stao je u odbranu prava norveških građana da odećom i nakitom izraze svoju veru.

- Želim da hrišćanska devojka koja nosi krst taj krst može i da pokaže. Želim da jevrejski dečak može isto učiniti s kipom. I ne želim zabranu hidžaba - objasnio je.

Prošle nedelje je nošenje odeće koja pokriva lice zabranila Bugarska. Izuzeci će biti dozvoljeni samo u slučaju zdravstvenih razloga, sportskih i kulturnih priredbi i specifičnih radnih odeljenja, a kazna će iznositi do 770 evra kao i gubitak različitih socijalnih povlastica.

Slične zabrane najavljene su u Švajcarskoj i Nemačkoj, a Francuska i Belgija su burke već odavno zabranile.

(Telegraf.rs / Izvor: Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salee

    6. oktobar 2016 | 16:08

    Tako i treba neka se vrate odakle su došli pa nek tamo nose.

  • Srbenda

    6. oktobar 2016 | 16:25

    Ne moze se protiv primitivizma boriti tolerancijom. Nikada!

  • Lord

    6. oktobar 2016 | 15:30

    Hahaha...kraj demokratije i tolerancije? Ne možete vi da budete napredni, koliko oni mogu biti nazadni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA