O PERICI NIKO NIŠTA NIJE ZNAO 36 GODINA: Sada izlazi iz bolnice i vraća se svojoj porodici, ali niko ne zna šta sledi (FOTO)

Nakon što je Saida videla na televiziji priču o čoveku za koga se 36 godina ne zna ko je, posumnjala je da je u pitanju njen davno izgubljeni brat, a DNK analiza je na kraju potvrdila njene sumnje

  • 1

Priča o kišnom čoveku s Raba dokaz je kako su čuda zaista moguća jer je misterija stara 36 godina razrešena u dve nedelje, a to se desilo nakon što ga je Saida videla u magazinu Provjereno, posumnjala da je on njen brat i kasnije dobila potvrdu da jeste.

REŠENA MISTERIJA POSLE 36 GODINA: Perica je konačno pronašao svoju porodicu (FOTO)

Nakon što je Saida posumnjala da je Perica Matas njen davno izgubljeni brat DNK analizom potvrđeno je da on to stvarno jeste, prenosi dnevnik.hr.

Rekla je da je njegovo pravo ime Said, ali da će nastaviti da ga zove Perica.

Novinari portala dnevnik.hr otišli ​​su do psihijatrijske bolnice na Rabu, mestu gde je Perica proveo ceo život. Svi su srećni ali sa knedlom u grlu pričaju o njegovom odlasku, o birokratskoj zavrzlami, o životu koji ga čeka negde dalje. Perica je nasmejan i hvali se svima kako po njega dolaze brat i sestra, mada oseća da se bliži vreme rastanka od jedine porodice koju je dosad poznavao.

- Kada sam lično čula ja sam se naježila, nisam mogla ni pomisliti da se to može tako dobro završiti. Bilo me strah biti optimista radi njega da se ne bi doveo u situaciju razočaranja - rekla je Sanja Katalinić, lekarka u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

- Srećan sam zbog njega, pronašao je svoju biološku porodicu i to je jako lepo, ali opet s druge strane shvatamo da je period druženja s Pericom pri kraju. Kažem miks emocija - rekao je Siniša Rakić, lekar u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Printskrin: provjereno.dnevnik.hr Printskrin: provjereno.dnevnik.hr

U stanu njegove sestre Saide u zagrebačkoj Kustošiji, takođe uzbuđenje.

- Pritisak sam nedavno izmerila 170/110, onda možete misliti ... uz tablete koje pijem ... Imam osećaj da ću eksplodirati. Još ne mogu da verujem - kazala je Saida.

Ona je pre mesec dana na Provjerenom pogledala priču o jedinom muškarcu bez identiteta u Hrvatskoj. Odmah je posumnjala da se radi o njenom bratu Saidu, nestalom pre 36 godina. Od izgleda do okolnosti nestanka, sve je na njega podsećalo.

- Jer se podudarala godina njegovog nestanka sa godinama života koje je otprilike mogao imati. Da je to pre objavljeno, pre bi se saznalo. Prvi put ste objavili na televiziji. Neko bi video, možda ne ja, ali neko drugi bi video - objašnjava Saida.

Iz ličnih razloga najpre nije htela pred kamere, ali njena sestra Halida jeste. Pre 18 dana uputili smo se prema Prijedoru. Uzeli smo uzorak i napravili DNK analizu. Tek posle toga, isto je od sestre Saide i brata Nisveta u Zagrebu učinila i policija. Analiza je potvrdila sumnju.

Čuda su retka, ali se događaju. Nakon 36 godina Perica je na pragu odlaska sa Raba. U posetu su mu novinari stigli četiri dana nakon što je DNK analiza potvrdila njegov identitet, a dočekao ih je dobro raspoložen i nasmejan, pun energije, svestan da se nešto lepo oko njega događa.

Perica je omiljen na Rabu, a to je vidljivo na svakom koraku. Vest o pronalasku porodice snažno je odjeknula i među pacijentima. Iako će lekari tek početi da ga pripremaju za susret sa porodicom i odlazak, o svemu je već doznao od drugih pacijenata.

Osim uspomena, Perica će u novi život krenuti i sa ušteđevinom, jer čaša s donacijama u prodavnici je dupkom puna.

Ne zna se kako će Perica reagovati na dolazak svoje biološke porodice. U bolnici se nadaju najboljem, iako kažu, nakon toliko godina prilagođavanje na nove ljude ne bi bila lagano čak ni za zdravog čoveka.

Printskrin: provjereno Printskrin: provjereno.dnevnik.hr

- Siguran sam da Perica još uvek ima to rano iskustvo u sebi, a način prezentacije emocija je nešto što je subjektivno i što verujem da je nešto na čemu će se morati dugotrajno poraditi. To će biti postepeno? Definitivno. I našeg Perice i porodice, starih sentimenata i emocija je nešto što ih tek očekuje - kaže dr Rakić.

- Može biti teže, ali i ne mora, memorije su u njemu sačuvane, možda izađe na dobro sve, možda budu krenuli gde su stali, nadajmo se da će biti tako, a možda reaguje sasvim suprotno, da ih odbije", rekla je dr Katalinić.

- On je znao reći kako se preziva, ime i prezime nije bilo baš najrazgovetnije, ali mi smo ga razumeli i susedi su ga razumeli. Mene zanima kako je došao tamo i što se s njim dogodilo  - pita se Saida.

Said je nestao 14. avgusta 1980. u Prijedoru. Pronađeno je pet dana kasnije kako luta kod Drniša. U psihijatriju na Rabu doveden je krajem meseca. Sestra Saida, koja je tada već živela u Zagrebu, poslednji ga je put videla dve nedelje pre nestanka.

- Ne mogu ni zamisliti kako će to biti i kako ćemo svi reagovati. Ja znam da meni neće biti dobro, sad mi već nije, ne znam kako ću se ja osećati, čak se bojim .... Inače sam jako emotivna, ja sam najstarija među njima, sve sam ih pomogla podizati, tako da mi je verovatno najteže - kaže Saida.

Braća i sestre sada se spremaju na zajednički odlazak na Rab. Vesele se zajedničkom okupljanju i što im se posle 36 godina ostvariti životna želja - da zagrle nestalog brata. Policija, novine, radio, privatna potraga - nema što porodica nije učinila ne bi li ga pronašla.

- Posle kad je rat došao i mnogi ljudi izginulo u Kozarcu više smo izgubili svaku nadu jer smo mislili - gotovo je, nema ga. Mama dok je bila živa ceo ga je život tražila i uvek je gajila nadu da ga vidi, ali eto otišla je i nije bilo sudbine i sreće - priča Saida.

Printskrin: provjereno.dnevnik.hr Printskrin: provjereno.dnevnik.hr

Nakon majčine smrti pre tri godine, Said je proglašen mrtvim, da bi porodica mogla provesti ostavinsku raspravu. Saida sada strahuje od administrativne pantljičare.

- Razmišljaš kako će to dalje teći, hoće li biti tu problema sa pravne strane, toga se bojim. Za državu, Perica nije postojao 36 godina. Nikada mu nije dodeljen identitet, zbog čega je ceo život proveo na psihijatriji, gde mu po dijagnozi nije mesto. A sada sledi i nova birokratska borba - kaže Saida.

- Trebalo bi pokrenuti postupak da se stavi van snage rešenje kojim je gospodin proglašen mrtvim. I po pravosnažnosti rešenja bi trebalo u matičnim knjigama izvršiti upis i brisanja činjenice smrti. Po ishođenju rodnog lista dalje rešavati civilno-pravni status - objasnio je Petar Vuletić iz Ministarstva socijalne zaštite i mladih.

MISTERIJA STARA 36 GODINA: Perica nije znao ko je, a sada se pojavila ova žena koja je otkrila istinu o "Kišnom čoveku

Tek nakon toga, porodica će moći da zatraži sve papire i hrvatsko državljanstvo. Glavna bitka je dobijena - porodica je pronađena, a identitet otkriven. Ko će preuzeti brigu o Perici, porodica još nije dogovorila. Ali ko god se odluči na to, imaće težak posao.

- Ja bih bila najsrećnija da ga ja mogu kod sebe primiti. Bila bih najsrećnija i znala bih da je njemu dobro - rekla je Saida.

- Program adaptacije na novu činjenicu i promenu sredinu verujem da će biti dosta stresan. Inače, promena ambijenta, posla ili slična situacija u nama izaziva burne emocionalne reakcije pogotovo ovako krupne životne situacije kao što se dogodilo sa Pericom - kaže dr. Rakić.

Kad Perica i zvanično dobije staro ime, porodica će uslišiti želju bolničkog osoblja, koje je zamolilo porodicu da ga nastave zvati tim imenom. To je, kažu, najmanje što mogu učiniti za ljude koji se o njemu brinu čitav život.

- Neka ostane Perica. I policija nam je isto rekla, nema smisla sad mu menjati ime. I tako će sve promeniti, i okolinu. Neka ostane Perica nadimak, a mi znamo kako se zove - zaključuje Saida.

Perica će za nas uvek ostati Perica.

O ovoj priči, više detalja možete da pronađete OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA