Ako se ne budete pridržavali ovog pravila u kolima, kazna od 30.000 postaće MNOGO GORA

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima a zatim i poslanicima, predviđaju kaznu i do 120.000 dinara za vožnju dece do 135 centimetara bez auto-sedišta

  • 85

Kazna za vozača koji vozi dete bez auto-sedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara. Takođe, u sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

OVO NISTE ZNALI: Evo kolika je kazna u Srbiji za prelazak pešačkog sa slušalicama u ušima!

Ovo, naime, kako saznajemo, predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

- Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara - kaže za Telegraf direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

OD 1. JUNA OBAVEZNA SEDIŠTA ZA DECU: Pročitajte da li ćete i vi morati da kupujete ovo

Foto-ilustracija: Profimedia/BE&W Foto-ilustracija: Profimedia/BE&W

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, nikako u krilu.

I ova odredba, kako saznajemo, biće promenjene, jer će u sedište morati sva deca uzrasta do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150.

Primera radi, dete od tri godine obično je uzrasta 97 centimetara.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Evo na koje sve GENIJALNE NAČINE vozači u Srbiji IZBEGAVAJU POLICIJU, i niko ne može da ih kazni!

Po sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Ilustracija - Foto: Profimedia/Corbis Ilustracija - Foto: Profimedia/Corbis

Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ove odredbe Zakona.

Pogledajte koliko je dovoljno da popijete da biste kao vozač dobili kaznu:

Šta biste još vi promenili u Zakonu o bezbednosti saobraćaja? Podelite to sa nama u komentarima. 

( Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Земунац

    7. oktobar 2016 | 17:36

    У закон додати да свако оштећење на.путу које при максимално дозвољеној.брзини изазове оштећење на.аутомобилу аутоматски власнику аутомобила донос одштету која је потребна за поправак возила од предузећа које одржава пут на тој деоници и обештећење за претрпљен стрес и евентуалне повреде!

  • Dragana Letic

    7. oktobar 2016 | 18:06

    Biciklistima zabraniti vožnju preko pešačkog prelaza. Kao kamikaze iskaču!!!

  • Zoran

    7. oktobar 2016 | 18:04

    Kazna za vozila koja u levoj traci na auto putu usporavaju saobracaj i prave guzvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA