ISTORIJSKA PRESUDA: Srbin pobedio banku, a imao kredit u švajcarcima. Evo šta je uradio!

Kako kaže predsednik udruženja Efektiva Dejan Gavrilović, reč je o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara, do sada je otplatio šest i po miliona dinara kredita, a po planu isplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog drastičnih promena kursa švajcarskog franka

  • 5

Ko kaže da niko u Srbiji još nije "pobedio" banku?! Jedan korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima uspeo je da na sudu dobije raskid ugovora sa bankom. Prva takva presuda doneta je pred Višim sudom u Novom Sadu, a po tužbi kojom je korisnik kredita tražio raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti.

OVO JE JEDINO REŠENJE ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA inače će nastati opšti haos!

Radi se, naime, o drastičnom slučaju jer je, kako kaže predsednik udruženja Efektiva Dejan Gavrilović, reč je o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara, do sada je otplatio šest i po miliona dinara kredita, a po planu isplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog drastičnih promena kursa švajcarskog franka.

PREOKRET SA KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Da li je ovo najbolja ideja za spas građana?

Kao što smo već objavili, raskid ugovora znači da će svaka strana morati da vrati ono što je primila, odnosno klijent će vratiti sumu koju je dobio od banke, dok će banka vratiti sav novac koji je klijent otplatio. I klijent i banka treba još da plate zateznu kamatu.

Ohrabren ovim slučajem, predsednik Efektive je ubeđen da će nakon "gomile presuda" i mišljenja sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića, ovakve presude postati praksa.

- Siguran sam da je ovo istorijska presuda i spas 21.000 porodica u Srbiji. Mi odustajemo od zahteva za konverzijom kredita u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita. Više ne tražimo takav zakon, već idemo na raskid ugovora. Animiraćemo što više korisnika da tuže banke i na ovaj način rešimo problem - najavljuje Gavrilović.

(Telegraf.rs / Dnevnik N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beduin

    11. oktobar 2016 | 13:57

    ali, vratiti u cemu??? dinarima ili francima?

  • Drekavac

    11. oktobar 2016 | 13:38

    Јадна је држава, где народ преко Суда долази до, назовите, правде. Ја не бих журио са тужбом, осим ако не крене већина. Банке не могу да се богате на основу курса, јер по тој логици сутра може и евро да оде истим путем, као франак.

  • nemke

    12. oktobar 2016 | 19:19

    Na zalost ovh ljudi banka ce da ulozi zalbu i da dokaze da je postovala sve kako je u ugovoru navedeno. Ovde se samo malo dobija na vremenu ukoliko treba da dodje do npr izbacivanja iz stana zbog ne placanja obaveza. DRZAVA MORA da resi to sa frankom. Realno nije ni banka kriva sto je kurs takav kakav jeste, a i niko nije terao nekog da dize kredit u svajcarcima. Tad je bilo povoljnije. Kao neko bi se bunio da je DINAR=FRANAK a da prosecna plata bude npr 30 000 din pa da placas 150 din ratu za stan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA